foto tanjug APfoto tanjug AP

СМЕДЕРЕВСКА ПАЛАНКА – Председница Владе Србије, Ана Брнабић, током радне посете Смедеревској Паланци, најавила је даљу помоћ и подршку државе како би се општина економски спасла. Први пут сам посетила Смедеревску Паланку у време док сам била министар државне управе и локалне смаоуправе. Нисам ни тада знала, а ни данас не знам ниједну општину у Србији која је девастирана толико. Стање које је наслеђено је тужно и невероватно. Дуг од три милијарде, једнак трогодишњем буџету и 19 комуналних предузећа. Тако нешто не постоји никада и нигде у Србији. Нисмо буквално знали одакле да почнемo, сем да седнемо и плачемо, рекла је Брнабић.

Премијерка је подсетила да је буџет општине од децeмбра 2012. у непрекидној блокади, као и 17 од 19 градских фирми, и да је држава морала да направи хитан санациони план финасијске консолидације.

– Од тада дуг је смањен  за неких 260 милиона динара. Репрограмирани су највећи дугови. Преговара се са комерцијалним банкама да се отпишу делови великих дуговања, и надам се да ћемо део дугова успети да отпишемо наредних неколико недеља, рекла је Брнабић.

Председница Владе је подсетила да општина пре две године имала три пута више запoслених у јавном сектору од оптималног броја. Иако је раније најавила хитну рационализацију броја запослених, она је, према речима премијерке, одложена док се не нађе одрживо решење за људе који ће остати без посла.

Брнабић је најавила да ће до краја лета почети комплетна адаптација Опште болнице “Стефан високи “ вредна 8,5 милиона евра.

Са премијерком је Општу болницу “Стефан високи“ у Смедеревској Паланци обишао министар здравља Златибор Лончар, који је рекао да је за навабку опреме у тој здравственој установи већ уложено 35 милиона динара, између осталог у апрате за ултразвук, рендген…

Он је рекао да је у болници направљено ново одељење гинекологије, а да је издвојено и 28 милиона динара за санирање зграде која је стара и енергетски неефикасна.

„До краја лета кренућемо са комплетним реновирањем и то ће бити прва установа секундарне здравстене заштите у Србији која се комплетно реновира“, подвукао је Лончар.

Он је навео и да ће због недостатка стручног кадра у болници у Смедеревској Паланци, лекари из Београда долазити за операције катаракте, колена, лапароскопије и друге захвате, као и да ће се радити на обуци лекара из те општине.

Министар је истакао и да ће бити обновљена и амбуланта у месту Колонија, која није обнављана 30 година.

Председник Привременог органа општине Никола Вучена рекао је да је реновирање болнице једна од највећих инвестииција у Смедеревској Паланци у последњих 50 година.

Додао је да се стање у тој општини, после тешке ситуације у којој се налазила од 2008. до 2016. године, сада поправља „корак по корак“.

Одговарајући на питања у вези са локалном управом, односно да ли локалне самоуправе имају обавезу да расписују конкурс за медије, будући да у Паланци такав конкурс није расписан, Брнабић је рекла да то није обавеза, већ ствар одлуке руководства локлане самоуправе, али да свакако подржава одржавање конкурса.

Ипак, како каже, она не може локалним самоуправама ништа да нареди, нарочито ако је њихов буџет у тако лошем стању, као што је случај у Смедеревској Паланци.

ТопПрес/ Извор: Ј. Илић, Танјуг