Tanjug-Rade-Prelic...Tanjug-Rade-Prelic...

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас да ће све школе, у свим учионицама од 1. септембра имати компјутере и брз интернет за шта је обезбеђено 70 милиона евра.

Брнабићева је на корпоративној конференцији „Образовање у Србији послови за будућност“, рекла да су прошле године интернетом повезане све основне школе, али да и даље немају све школе брз интернет и компјутере.

Она је најавила и да ће наредне школске године, сви дјаци првог и петог разреда имати дигиталне учионице.

„Задовољство ми је да кажем да ће 3.000 наставника у 2.000 школа почети да предаје ученицима првих и петих разреда почети да предаје уз коришћење савремних, дигитланих материјала, који су деци неупоредиво занимљивији, уместо старих, традиционалних уџбеника“, рекла је Брнабић и додала да је влада уложила 307 милиона динара за пројекат дигитални уџбеник.

Премијерка је казала, да уколико се оваквим темпом настави реализација тог пројекта, да ће школски систем у наредне две године користити најмодерније, дигиталне материјале, што ће Србију довести на врх европске лествице.

„Користимо промене које се дешавају да створимо модерну Србију 21. века, а Влада Србије остаје мотор промена које долазе“, истакла је она.

Брнабићева је рекла и да је у последњих годину дана дуално образовање уведено у 128 школа и да је кроз тај пројекат прошло 4.500 ученика, који су како је истакла осим стручног знања стекли комуникацијске и вештине тимског рада наопходно за даљу каријеру.

Подсетила је да је од 1. септембра прошле године уведен предмет програмирање за дјаке петог разреда, као и да је у току реформа образовања у гимназијама која предвидја уводјење специјалног одељења за информативне технологије.

Она је казала да је за формирање специјалног одељења конкурисало 69 гимназија и да ће се после 3. јуна знати које су школе добила специјална одељења.

Нагласила је да је образовање темље успешног друштва, да млади морају да у школама да науче критички да разимишљају и негују културу дијалога.

Премијерка је подсетила да најновија истраживања показују да ће у будућности школовање за једно образовање бити реткост и да ће се људи током живота обављати више од 10 занимања.

Према њеним речима, у будућности ће се развојем технологија појавити занимања која сада не можемо ни да замислимо, попут хирирга за повећање мозга или стручњака за продужење живота.

Она је рекла да је осим улагања у образовни систем, веома важно улагање у науку и високо школске установе, јер Србија има 20 одсто студената информационих технологија, а то је према њеним речима мало.

Немачки амбасадор Аксел Дитман похвалио је премијеркин говор оценивши да је визионарски, али је нагласио да он неће говорити о роботици већ о конкретним резултатима који су постигнути у стручном образовању.

Он је казао да се Србија као и Немачка суочава са истим изазовима, а да је дуално образовање кључни елемент за развој праве професије и просперитет земље.

Указао је да од 2014. Немачка помаже дуално образовање у образовне профиле попут бравара, вариоца, кројача и аутомеханичара кроз пројекат у којем је учествовало 75 компанија.

„Сада могу да кажем да је тај пројекат заиста функционише, јер је већина њих нашла посао у року од месец дана од краја школовања, у компанијма у којима су учили“, казао је Дитман.

Организатор прве корпоративне конференције у Београду на којој учествује више компанија, је Европски покрет у Србији, а представница тог покрета Сузана Грубјешић нагласила је да нема успешног европског друштва без доброг, стабилног образовног система и бизниса.

„Образовање је најмоћније оружје да се друштво извуче из економске и сваке друге заосталости, а да млади остају у Србији и да се они који су отишли врате“, рекла је Грубјешић.

ТопПрес/ Извор: Бета