Брнабић: Отказаћемо све концерте, сутра седница Кризног штаба о оштријим мерама, не размишљамо о обавезној вакцинацији

Брнабић: Отказаћемо све концерте, сутра седница Кризног штаба о оштријим мерама, не размишљамо о обавезној вакцинацији

Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да ће, у склопу мера против ширења корона вируса, инсистирати да се сви концерти откажу, а да ће готово сигурно бити нових мера за викенд.

Брнабић, поводом евентуалних нових мера за сузбијање епидемије ковида-19, рекла је да јој је најпре невероватно и да је зачуђена тиме да се у овом тешком тренутку организују концерти у Београду.

„Ми ћемо разговарати са представницима Града Београда да видимо како се то десило и инсистираћемо да се сви концерти откажу. То је супротно свим правилима и мерама и тражићемо да се организатори казне. То није позоришна представа или неки културни догађај“, навела је Брнабић.

Када је реч о погоршању епидемиолошке ситуације, премијерка је казала да вакцинација помазе да не буде још гора, али да ће готово је сигурно бити нових мера за викенд.

Брнабић је изјавила да ће седница Кризног штаба за сузбијање корона вируса бити одржана највероватније сутра.

Она је објаснила да је седница одложена јер је желела да се разговара о свим мерама и да то не буде само на Кризном штабу.

„Да на Кризном штабу само донесемо одлуку која је раније договорена и да видимо логистички како све то да изведемо“, рекла је Брнабић.

„Ми ћемо пооштрити неке мере, видећемо у којој мери колико и шта може да да резултате“, додала је она.

„Али понављам, држава никоме није ни отац ни мајка. Одрасли људи имају одговорност да брину о себи и ближњима. То што можда ради кафић не значи да сви треба да идемо у кафић. То је заиста индивидуална одговорност“, нагласила је Брнабић.

То што се, додаје Брнабић, „на тај начин и толико бавимо вакцинацијом је најбоља мера“.

Не размишљамо о обавезној вакцинацији, ускоро отварање још места за масовну имунизацију

Брнабић је изјавила да Влада Србије не размишља о увођењу обавезе вакцинације и да би то било супротно свим стандардима људских права.

„Вакцинација је веома важна, али не можемо да је учинимо обавезном јер има категорија становништва које не могу да приме вакцину и о томе могу да говоре лекари. Али сви ми који можемо да је примимо, грађанска нам је дужност да то учинимо јер тиме штитимо и те људе који не могу“, казала је Брнабићева.

Она се нада да ће то људи разумети и ми у овом тренутку имамо значајно интересовање за вакцинацију.

„Надам се да ће се тако наставити, данас почиње једна велика кампања позива на вакцинацију преко телевизије, новина, билборда и позивам, нарочито старије, да се обавезно вакцинишу“, рекла је премијерка.

Брнабићева је нагласила да је масовна вакцинација у Крушевцу и у Сремској Митровици, где могу да дођу и људи који нису пријављени, показала да је то веома добро.

Наводи да је у Крушевцу било више од 1.100 грађана, а у Сремској Митровици 807, а да је тамо данас још боље.

Премијерка је најавила и отварање још таквих места за масовну вакцинацију.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI