Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да је пред Србијом изузетно важна и тешка недеља.

„Очекује се разговор Александра Вучића и Владимира Путина око цене гаса. Председник ће учествовати и на Светском економском форуму у Давосу, где ће, уобичајено, имати састанке са званичницима држава и биће то важни и тешки разговори“, рекла је Брнабић.

Она је додала да ће ове седмице у Србији бити одржана конференција „Wорлд миндс“, која ће у Београду окупити најбоље светске научнике и иноваторе, али и значајне политичаре.

„Из било ког угла да се погледа, јако важна недеља за Србију“, рекла је Брнабић за ТВ Хепи.

Говорећи о најавама да све чека тешка јесен и зима, Брнабић је рекла да људи понекад нису ни свесни ове кризе, што је са једне стране добро, јер показује да се држава добро бори, и да грађани нису ни осетили кризу.

„Имали смо и ми повећања цена, али ми те цене држимо под контролом, тако да људи нису осетили да су дошла нека тежа времена, нити да се спремају још тежа“, рекла је Брнабић.

Са друге стране, међутим, каже да је то и лоше, јер се не припремамо за зиму која ће бити тешка.

Цео свет се, каже, припрема за најтежу зиму од 1944. године, због цене електричне енергије и питања да ли ће бити струје и грејања, као и због хране и питања колико ће је бити.

„Биће хране у Србији, али биће несташице хране у свету. Они који говоре, укључујући и Аљбина Куртија, да ће Србија искористити предност, да утичемо и на политичке одлуке неких земаља…што се тиче хране и лекова, никада никога нећемо уцењивати“, рекла је Брнабић.

Додала је да ће увек предност имати земље партнери у иницијативи „Отворени Балкан“, Албанија и Северна Македонија, подсећајући да и одлука Србије о забрани извоза основних животних намирница, није утицала на те две земље.

На питање какве све претње долазе Србији, да се определи у вези са сукобом у Украјини, премијерка је одговорила да Србија није у овој ситуацији остала потпуно неутрална, већ се политички определила у складу са међународним правом.

„Ми сматрамо врло погрешним кршење територијалног интегритета Украјине. Ми се нисмо сврстали једино у односу на санкције, али политички смо јасно рекли која је наша позиција“, рекла је Брнабић.

То се, каже, често пренебрегава и заборавља, али Србија брани свој став, што није лако, јер тај став није баш по вољи ни Русије, зато што стојимо иза територијалног интегритета Украјине.

„Али, тако стојимо и иза територијалног интегритета Србије. Да не заборављамо да они који данас кажу да ће свим силама бранити територијални интегритет Украјине, су на најгрубљи начин прекршили Резолуцију УН 1244, и исти принцип поштовања територијалног интегритета у случају Србије“, рекла је Брнабић.

Они су, каже, и 1999. године, када су бомбардовали Србију, и 2008. када су признали тзв. Косово, „поломили“ све основне принципе међународног права на грбачи Србије, и данас би, када се одређујемо према санкцијама Русији, морали да имају мало више разумевања за Србију.

„Или да се на исти начин боре и за пуно поштовање територијалног интегритета Србије. И тада би практично међународни правни поредак поново дошао у пун свој капацитет. И то би била друга ситуација. Али, када дођете до тога да велике силе бирају коју ће резолуцију УН да примене, а коју ће да прекрше, дођете до поретка у којем имамо само владавину силе“, рекла је Брнабић.

Она је додала да Русија сада ради све што је Запад урадио нама и 1999. и 2008. године, потпуно пресликава то „као у огледалу“, користи све исте фразе…

Како каже, баланс је у овом тренутку најтежи, али је приметила да је добро што је Србија успела да задржи инвестиције, али и да доведе нове.

Додала је да има новца да се заврше све започете инвестиције.

„Председник је рекао да нећемо дизати цену струје, да покушамо да помогнемо грађанима. Када бисмо повећали цену струје, то не би имао нико да плати. Држава може да победи у оваквим кризама, само када се трудимо сви заједно“, рекла је Брнабић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг