Број оболелих се повећава због појаве нових сојева омикрона

Број оболелих се повећава због појаве нових сојева омикрона

Епидемиолог Института за јавно здравље „Батут“ Владан Шапоњић каже да се број новооболелих од корона вируса повећава због појаве нових подваријанти омикрон соја, које карактерише већа преносивост, али и блажа клиничка слика.

Шапоњић за Танјуг каже да су тренутно актуелне подваријанте БА.4 и БА.5 омикрона, те да се оне разликују од претходних сојева, јер највећи број оболелих има благу клиничку слику.

„Позивамо грађане, нарочито оне које имају повећан ризик од тежих форми болести и хоспитализације, да носе маске у затвореном простору када се налазе у већој гужви, у чекаоницама и градском превозу“, навео је Шапоњић.

Шапоњић је апеловао на грађане да приме трећу дозу вакцине како би се заштитили од вируса и навео да би старији од 60 година требало да приме четврту дозу, уколико је од претходне вакцине прошло најмање пет месеци.

Каже и да се симптоми нових подваријанти не разликују у односу на претходне сојеве, те да се код оболелог јавља повишена температура, кашаљ и малаксалост.

Истиче да код вируса корона посебно забрињава појава постковид синдрома, односно различитих болести које се јављају након акутне болести и трају више недеља и месеци.

„Важно је да грађани знају да примљене три дозе вакцине у високом проценту штите не само од компликација акутне болести већ и од постковид синдрома и то се односи на све варијатне вируса па и на омикрон“, казао је Шапоњић.

На питање шта можемо да очекујемо у наредном периоду, да ли ће број оболелих наставити да расте, Шапоњић каже да је тешко давати дугорочне прогнозе, али да очекује да ће се у наредних неколико недеља наставити тенденција раста.

„Наредних неколико недеља је рационално чувати се“, казао је Шапоњић.

Коментаришући појаву вируса Западног Нила у нашој земље, Шапоњић истиче да је он присутан у Србији већ неколико година.

Како је рекао, надзор се спроводи у складу са стручно-методолошким упуствима и програмима и код животиња и код људи, те нема разлога за забринутост.

„За сада нема сигнала битног поремећаја епидемиолошке ситуације, тако да се не дешава ништа неуобичајено“, казао је Шапоњић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI