Током ове недеље број жаришта на којима је дијагностификована афричка куга свиња смањио се за 10 општина, а у наредним данима очекује се завршетак болести на још осам жаришта, саопштено је из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Како наводе ово смањење броја жаришта указује да мере које се спроводе на терену доносе резултате и да се смањује интензитет ове болести.

Поводом садржаја који се појавио на друштвеним мрежама, у којем се шире злонамерне неистине и обмањују шире масе, поручујући грађанима да се не придржавају протокола и мера које налаже закон и Управа за ветерину, Министарство апелује на све грађане да се о званичним информацијама о афричкој куги свиња, о протоколима, процесима и мерама које се спроводе искључиво информишу путем званичних канала комуникације Министарства и Управе за ветерину сајтова и друштвених мрежа.

Афричка куга свиња је заразна вирусна болест домаћих и дивљих свиња, а главни фактори који повећавају ризик од ширења су неадекватне мере биолошке сигурности и људско понашање. Из тог разлога још једном апелујемо на грађане да не шире дезинформације и неистине како бисмо превенирали обману народа и даље ширење болести, услед спречавања службених лица да обављају прописане дужности“, наводи се у саопштењу.

Позивају све власнике и држаоце свиња да сваку промену здравственог стања пријаве ветеринару, како би се извршила брза дијагностика болести и у што краћем периоду предузеле све неопходне мере у циљу спречавања ширења афричке куге свиња.

ТопПрес/  Извор: Танјуг