Чачак –  У односу на прошлу годину, буџет за пољопривреду града Чачка већи је за седам милиона динара, а наредне године, биће опредељена још већа средства, рекао је градоначелник града Чачка Милун Тодоровић који је  доделио више од 400 уговора о субвенцијама намењених чачанским пољопривредницима.

За чачанске воћаре, подршка града у виду субвенција најјачи су ветар у леђа, Милошу Петровићу из Бреснице за потребе тренутне производње која се огледа у засадима дуње на два хектара, нова механизација омогућиће да производњу прошири на још два хектара.

Фото: ТопПрес

„Када смо подизали засад добили смо субвенције за садни материјал, брат је добио трактор, ја за воћарски таруп, надам се да ћемо следеће године остварити субвенције за наводњавање“, рекао је Милош.

И за младу Ивану Вукајловић из Виљуше подршка у виду субвенција значи могућност да се остваре зацртани циљеви и да се прошире засади воћа.

„Није први пут да конкуришемо, већ неколико година смо конкурисали и добијали средства, употребићемо новац за мрежу за наводњавање јер гајимо разно воће“, истакла је Ивана.

Фото: ТопПрес

Овога пута, додељено је 419 уговора пољопривредним произвођачима који ће уз остварене субвенције унапредити пољопривредну производњу.

„Укупно 67.500.000, 00 динара само за ове мере које су биле актуелне, 80.000.000, 00 динара за разне мере у буџету пољопривреде, конкурс је трајао до утрошка средстава, преко 17 трактора, преко 70 машина, укупно 300 пољопривредника је добило неки вид помоћи“, изјавио је градоначелник Чачка.

Милун Тодоровић, градоначелник Чачка, Фото: ТопПрес

Од наредне године, пољопривредници ће моћи да искористе и субвенционисање вештачког ђубрива.

„Радићемо на мери до 50 одстро субвенционисања вештачког ђубрива то ће њима значити, све више ћемо улагати у пољопривреду“, поручио је Тодоровић.

Фото: ТопПрес

У последње три године, буџет за пољопривреду је три пута већи, а ове године издвојено је преко седам милиона динара више него претходне. Оно што чачанске пољопривреднике очекује јесте још већу буџет, који ће достићи и сто милиона динара,  јер су то заслужиле фабрике под отвореним небом у овом крају.

ТопПрес

Фото: ТопПрес