FOTO, PRINTSKRIN RТSFOTO, PRINTSKRIN RТS

На чачанском Агрономском факултету у оквиру пројекта „Унапређење трансфера знања ради добијања безбедних и конкуретних пољопривредних производа“ спроводи се анализа храњивих вредности воћа. Испитује се и здравствено стање, пре свега присуство пестицида. Досадашња истраживања, показала су да воће одабрано случајним узорком, нема повишене вредности пестицида и да је безбедно за јело.

Да би проверила како изгледа процес испитивања здравствене исправности случајно сам одабрала бело грожђе у једном од маркета. Ова лабораторија савремено је опремљена и у њој се управо обавља ова анализа. Процес се одвија по строго утврђеном редоследу.

„По пријему узорка врши се његова хомогенизација а затим се врши прва и друга екстракција и коначан корак је концентрисање узорка у вакуум упаривачу“, каже др Милан Николић, истраживач на пројекту.

Стручњаци Агрономског факулетета у оквиру овог пројекта анализирали су и друго воће одабрано случајно на пијаци и у маркетима.Поред грожђа, испитиване су и јабуке. Разултати су важни и за грађане и за оне који се баве воћарством.

„Присутни су пестициди. Међутим њихове вредности су су далеко испод максимално дозвољених концентрација“, објашњава др Милан НИколић, истраживач на пројекту.

„Ми смо се бавили истраживањем односно праћењем неких пет, шест активних материја пестицида који се најчешће користе у завршним фазама пред бербу. Произвођач може сутра наравно у сваком моменту своју производњу унапредити на тај начин што ће третирати препарате дозвољеним количинама, односно прописаним,поштовати каренцу и на крају крајева проверити то све у нашим лабораторијама“, каже др Иван Глишић, руководилац пројекта.

Лабораторија у којој се финална анализа спроводи помоћу овог робота у процесу је акредитације. Ускоро ће анализу воћа моћи да затраже и грађани.

„Суштина је управо да акредитујемо лаборатију и да можемо да радимо све те анализе како за извознике тако и за наше домаће потребе. Јер није циљ само да можемо да контролишемо оно да се не враћа са границе, или да просто оно што не можемо да извозимо , за извознике, него и шта ћемо ми конзумирати“, каже Владета Стевовић, декан Агрономског факултета у Чачку.

Нешто мање од два сата било је потребно да се грођже које сам донела на анализу испита. Резултат се очитава на овом екрану и показује да су све материје коришћене у третману воћа у дозвољеним оквирима. Безбедно је за јело ,али увек уз савет да га пре конзумирања треба добро опрати.

ТопПрес/ Извор: РТС