Чачак – Церемонијом отварања предвиђеном за сутра у 20 часова, на Градском тргу, под називом „Све боје слободе“, Чачак званично постаје прва Престоница културе Србије за 2023. годину.

Отварање представља мултимедијални спектакл, који полази од идеје културе као слободе, идеје која симболизује оно најважније за дух и менталитет Чачка: смисао за различитости, уважавање традиционалног, отвореност за ново, а првенствено – бунт који неизбежно доводи до промене.

У складу с тим, садржај спектакла је уобличен као низ три међусобно повезане приче, чији јунаци носе симболична имена, и у којима се показују три главна облика слободарске културе Чачка: бунт, имагинација и игра.

Фото: Промо

Режију потписује Милош Шаровић, према тексту Светислава Јованова. Композитор је Саша Миросављевић, сцену је урадила Николина Ћућун, а кореографију Јелена Булатовић. Аниматор је Марко Радосављевић, визуелни продуцент Сашка Караћ, а костимограф Тања Радишић.

У програму церемоније отварања учествују глумци Народног позоришта у Београду, Вања Милачић и Бојан Кривокапић, а поред њих у церемонији учествује екипа младих глумаца из Чачка коју чине: Уна Ђелошевић, Никола Станковић, Ненад Ј. Поповић, Владимир Јоцовић и Тодор Трифуновић.

У музичком делу програма наступиће: Браћа Теофиловић, Биља Крстић, Марија Нешић, Ненад Марић – Краљ Чачка, Чеги-Бенд, КУД „Дуле Милосављевић – Желе” и хор музичке школе „Војислав Вучковић”.

Фото: Промо

Поред церемоније свечаног отварања, у Чачку цео 21. март биће посвећен култури и уметности. Све до 23.00 заинтересовани посетиоци имаће прилику да бесплатно посете значајне изложбе у граду:

• Велику ретроспективну изложбу „Вечито“, посвећену стогодишњици рођења великана српске и југословенске архитектуре, Богдану Богдановићу (1922, Београд – 2010, Беч), која је отворена у Народном музеју Чачак. Једно од капиталних дела овог српског градитеља, „Спомен-парк борбе и победе”, поседује управо град Чачак тако да је овом меморијалу посвећено посебно место и нова, додатна поставка у оквиру изложбе.

• Изложба „Колекција као огледало” у Уметничкој галерији „Надежда Петровић”. Ова атрактивна изложба представља најистакнутије и најзначајније уметнике српске ликовне сцене попут Уроша Предића, Паје Јовановића, Стеве Алексића, Ивана Табаковића, Надежде Петровић, Петра Добровића, Саве Шумановића, Милана Коњовића, Петра Лубарде и др.

• Изложба „Уточиште речи, прибежиште смисла”, аутора др Богдана Трифуновића, у Градској библиотеци „Владислав Петковић Дис” у Чачку. Изложбу чине две садржајно повезане целине: 16 паноа на којима је избор најзначајнијих година и догађаја из 175 година дуге библиотечке традиције у Чачку, од 1848. до 2023. године. Други део такође чини 16 тематских паноа на којима су приказане различите теме (простор, запослени, корисници, издавачка, програмска делатност, Дисово пролеће и многе друге) у циљу сагледавања динамике развоја установе Библиотеке.

 

Већ у среду, 22. марта са почетком у 20 часова на Градском тргу у Чачку наступиће један од најпопуларнијих рок бендова свих времена, Рибља Чорба! Повратак рок легенде Боре Ђорђевића у родни град увеличаће комплетан догађај, а један од најважнијих у новијој историји града.

На Љубићу ниче средњовековно село

На јуначком брду Љубићу биће подигнуто средњовековно село, а у оквиру манифестације „Царски Танаскови дани” окупиће се песници, уметници, витезови, а биће постављен и Базар.

По први пут Србски православни појци наступиће ове године у граду на Морави.

Чачак је спреман да заблиста као Престоница.

 

ТопПрес/ ГЗС