Подаци Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ показују да сваки седми основац пуши, а да чак 37 одсто одраслих становника Србије пуши, изјавила је данас помоћница Покрајинског секретара за здравство Снежана Бојанић.

Она је на ТВ К1 рекла да је Србија друга земља у Европи по броју умрлих од рака плућа, а да је сваки седми основац пушач и прву цигарету запали већ у шестом или седмом разреду.

Када су у питању студенти, број је још већи, па чак половину студентске популације чине пушачи.

Сваке године у Србији од карцинома плућа оболи 6.500 људи, а умре њих 4.600.

Највећи проблем су пацијенти који се касно јаве лекару, истакла је Бојанић, додајући да се јаве када је болест у трећем или четвртом стадијуму, а тада хирургија не помаже и једино је могуће дати цитостатике који помажу „само да се дочека крај“.

Према њеним речима, ако се болест открије у првом или другом стадијуму, хирургија је високоефикасна.

Покрајински секретаријат за здравство је покренуо пилот пројекат скринига, а све активности координира Институт за плућне болести Војводине.

„Рак плућа се јавља у највећој мери након педесете године живота“, нагласила је Бојанић, објаснивши да су цигарете кључни фактор ризика за настанак болести, а у последњих десет година свега девет одсто оболелих од рака плућа су били непушачи.

Међутим, како тврди, у оквиру скрининга кроз који је до сада прошло 1.200 људи, утврђено је да се свега четири одсто пушача брине да ће оболети од канцера и да је пушење у Србији толико широко распорострањено и друштвено прихватљиво.

Подаци Института за плућне болести Војводине показују да је у претходних десет година број оболелих од канцера плућа већи за 12 одсто, а да је током претходне деценије било чак 55 одсто више жена међу оболелима, указала је Бојанић.

„Ова болест нажалост нема никакве симптоме у раној фази, брзо се развија и брзо даје метастазе“, упозорила је она.

Додајући да скенер плућа открива болест, јер рендген не може да лоцира промене и сенке које су мање од једног центиметра, Бојанић је прецизирала да рендген може да покаже сенку отприлике две године од настанка болести, када је већ касно.

Све опште болнице опремљене су скенерима тако да је преглед доступан, казала је Бојанић и апеловала да треба радити скриниг једанпут годишње, наглашавајући да нискодозни скенер има десет пута мању дозу зрачења и да је потпуно безбедан.

ТопПрес/  Извор: ФоНет