thinkstock

Обука за будуће возаче вероватно ће поскупети у наредне две-три недеље. Тако ће Б категорија поскупети за 10.000 динара, а Ц, Д, Е и до 35.000 динара у односу на садашњу цену.

То су прве калкулације, преноси РТС, али и износи податак да ће од 130 школа у Београду моћи да ради само њих тридесетак које су обезбедиле полигон прописан по новом правилинику о обуци.

Цене ће формирати свака ауто-школа према својим прорачунима трошкова те неће бити ни прописане ни препоручене цене. Зато је веома битно пре уписа у школу распитати се где се и када обучава јер су многе школе из центра Београда биле принуђење да полигоне изместе у приградска насеља, а то значи много више времена и новца за обуку.

У МУП-у кажу да је било довољно времена, скоро три године, да се ауто-школе реорганизују и направе одговарајуће полигоне, наводи РТС.

У ауто-школама тврде да је месечни закуп полигона од 250 до 300 евра, а његова изградња кошта 30.000 до 40.000 евра. Од 130 школа на територији Београда, само 30 има решен полигон, што значи да остали не могу раде док не направе полигон. Нагласио бих да доста школа није решило ово питање, нарочито град Београд је проблематичан, због простора, од власништва простора онога који издаје ту површину и других детаља – каже Горан Којадиновић из једне ауто-школе.

Полигон ван града троши гориво

Полигон може да се налази ван града, а полагање испита је у самом граду. Али то су нови трошкови јер се тиме троши више бензина за Б категорију, па ће и цена морати да порасте за најмање 10.000 динара, кажу у ауто-школама.

За категорије Ц, Д и Е ситуација је још лошија јер су полигони много већи, па ће тако нова цена бити виша за 20.000 до чак 35.000 динара. Обука ће за Ц, Д И Е сигурно поскупетио јер захтева нова улагања. Нови аутобуси који мора да се припреме, оптерећење под којим морају да се возе часови за Ц и Е категорију, камион и приколица морају бити 30 одсто оптерећени, приликом испита и приликом часова, самим тим то поскупљује цену часа – каже Марко Манојловић из једне ауто-школе за РТС.

ТопПрес/ Извор: РТС