FOTO-PROFIMEDIA

Канцеларија за борбу против дрога заједно са Министарством здравља формирала је радну групу за израду новог акционог плана, као део националне стратегије до 2021. године, пишу „Вечерње новости“.

Милан Пекић, директор Владине канцеларије која координира државним органима у спречавању злоупотреба наркотика, истиче да проблем наркоманије може да реши само цело друштво и када се апсолутно сви укључе и направе систем за то.

„До октобра би требало да буде готов нови акциони план“, најављује Пекић за „Новости“.

У разговорима представника Канцеларије за борбу против дрога са Министарством за европске интеграције и Канцеларијом Европске делегације у Србији, говори се и о могућностима покретања новог пројекта, додао је Пекић.

„Њиме би се покрила истраживања тренутног стања у Србији, како бисмо утврдили који модел решења је најбољи за нас и како би превенција добила још више пажње, у сам пројекат планирано је да се укључе сва кључна министарства и организације“, нагласио је Пекић.

Образовање и ширење знања о наркотицима и овој болести зависности не треба да се односи само на младе и њихове родитеље, већ и на „шири круг“, указује Пекић.

Према његовим речима, најчешће коришћена и најдоступнија дрога у Србији је марихуана.

Србија је део централне балканске руте трговине наркотицима, подсетио је Пекић и додао да се марихуана овим путевима пребацује из Албаније у западну Европу.

Хероин „путује“ из Авганистана, преко Турске и Бугарске, већи део оде за западну Европу, али мања количина ипак заврши у Србији, казао је Пекић.

Кокаин долази из Јужне Америке, а нарастајући проблем су синтетичке дроге које стижу из западне Европе, али се праве и на територији наше земље, указао је Пекић.

„Опасне су због састојака и штетних последица на организам које настају у кратком периоду конзумирања“, објашњава Пекић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг