Foto: Thinkstock, ilustracijaFoto: Thinkstock, ilustracija

Произвођачи цемента у Србији данас копроцесуирају око 60.000 тона отпада годишње као извор енергије, речено је на стручној радионици удружења Цементна индустрија Србије (ЦИС) и Института за стандардизацију Србије (ИСС) на тему „Чврст комунални отпад – енергија из отпада“.

Дејана Милинковић, директорка удружења Цементна индустрија Србије, истакла је да цементаре такође прераде око 320.000 тона отпада као замену за природне сировине, наводи се у заједничком саопштењу ЦИС-а и ИСС-а са тог скупа.

Према њеним речима, цементаре су спремне, да попут развијених земаља ЕУ, учине своје капацитете расположивим за третман значајних количина различитих врста отпада на сигуран, безбедан и контролисан начин, без негативних последица по животну средину.

Да отпад представља првенствено комунално-здравствени проблем, па тек онда ресурс, при чему проблем треба решити, а ресурс искористити, сложили су се сви присутни, а Милинковић је закључила да је цементна индустрија Србије дала у претходном периоду значајан допринос у збрињавању чврстог комуналног отпада.

ТопПрес/ Извор: Танјуг