Скок цена гаса на светском тржишту резултат је ниских температура током марта и априла ове године, несрећа у складиштима гаса у Русији и кашњења у изградњи Северног тока, али ове околности неће утицати на промену цене гаса у Србији, јер постоји дугорочни уговор са „Гаспромом“, рекао је специјални саветник Министарке рударства и енергетике Зоране Михајловић, Петар Станојевић.

Станојевић је изјавио да су европска складишта била празна због зиме која је дуже трајала, а да је несрећа у Русији утицала на смањење испоруке.

„Количине гаса нису биле довољне и цена је са 220, скочила на 580 долара за хиљаду кубика, али се то неће одразити на цену енергента у Србији, јер постоји десетогодишњи уговор са „Гаспромом“ који важи до краја ове године“, рекао је Станојевић, гостујући на ТВ Прва.

Иначе, навео је он, цена гаса зависи од геополитичке ситуације, која диктира кретања на европском и светском тржишту и да ће формирање цене за следећу годину у Србији зависити од преговора „Србијагаса“ са „Гаспромом“, док се током октобра очекује да цене гаса на светском тржишту буду у паду.

„Формирање цена нафте и нафтних деривата на светском тржишту у највећој мери зависи од одлука организација ОПЕК и ОПЕК Плус, према чијим квотама се одређује понуда и формира цена, а тренутна цена сирове нафте нижа је за неколико долара за барел, што такође утиче на нижу цену горива у Србији“, објаснио је Станојевић.

Додао је да је цена је са 75 пала на 65 долара, највише због најаве САД да ће престати са стимулисањем својих резерви.

„У Србији је иначе повећана потрошња за 3,4 одсто у односу на рекордну 2019. годину, а скок цене бензина од 1,5 одсто показује да људи путују, док скок цене дизела од 3,4 одсто да имамо озбиљну привредну активност, што доказује и повећање цене путног битумена од 10 процената“, истакао је Станојевић.

Овом приликом саветник министарке је казао да је мања потрошња керозина, јер се авио-саобраћај још увек није у потпуности опоравио од пандемије, додајући да се у наредном периоду очекује да у овом сегменту Србија забележи раст потрошње.

ТопПрес/ Извор: Танјуг