Помоћник министарке за нафту и гас у Министарству рударства и енергетике Раша Којчић, изјавио је данас за Танјуг да ће уредба Владе Србије о ограничавању цена деривата важити 30 дана.

Подсетио је да ће малопродајна цена евродизела бити ограничена на 179 динара, а безоловног моторног бензина на 171 динар по литру.

На овај начин наши потрошачи ће бити заштићени, с обзиром да смо сведоци глобалне економске кризе која је и довела до ових поремећаја цена сирове нафте и свих енергената. Државе у региону попут Мађарске и Хрватске су такође приступиле одређеним мерама ограничавања цена деривата, тако да је ово логична реакција како би се заштитили домаћи потрошачи“, изјавио је Којчић.

Министарка трговине, туризма и телекомуникација Србије Татјана Матић изјавила је данас да је разлог доношења Уредбе Владе о ограничењу малопродајних цена нафтних деривата стални раст њихових цена у претходном периоду, што је директно утицало на повећање цена осталих врста роба и услуга, саопштено је из Министарства.

Осим тога, на основу значајних индикатора и непредвидиве ситуације на светским берзама, очекује се даљи раст нафте и нафтних деривата. Стога је циљ ове уредбе, осим спречавања даљег неконтролисаног раста цена појединих нафтних деривата, очување животног стандарда становништва и спречавање већих поремећаја на тржишту у Србији, истакла је Матић.

Она је додала да је у циљу спречавања евентуалних несташица на тржишту, Уредбом, која ће важити 30 дана, дефинисано да трговци нафтним дериватима не смеју да испоручују те врсте горива у количинама које су мање од просечних за последњих годину дана.

Замрзнуте цене деривата су у складу с ценом сирове нафте

Уредница портала Енергија Балкана Јелица Путниковић оценила је за Танјуг да ће потрошачи бити обрадовани замрзавањем цена евродизела и моторног бензина од 95 октана, али је нафтним компанијама остављена могућност да повећавају цене осталих врста горива.

„Данашње цене сирове нафте на светском тржишту су ту негде око ових износа на колико су замрзнуте цене ова два деривата. Нафтним компанијама је остављена могућност да подижу цене осталих деривата уколико буде даљег поскупљења нафте и видећемо шта ће се дешавати на глобалном и домаћем тржишту“, рекла је Путниковић.

Она је подсетила да су домаће нафтне компаније још јесенас послале предлог Влади Србије да се направи нова пореска политика, пре свега у вези с висином акциза.

„Акцизе и порез на нафтне деривате свуда у свету у великој мери обезбеђују приходе државним буџетима. Код нас су државна захватања у цени дизела око 60 процената, бензина нешто више од 50 одсто. Држава се овог пута није одрекла тог свог дела колача, већ је на штету или преко нафтних компанија које продају гориво замрзла цене. Шта ће се даље дешавати зависиће од цене нафте на светском тржишту“, рекла је Путниковић.

Она је оценила да ни великим произвођачима нафте не одговарају високе цене тог енергента, јер онда долази до пада потрошње, праве се залихе и зато се земље чланице ОПЕК-а и Русија договарају о пласману нафте на светском тржишту да би цене остале на прихватљивом нивоу.

„Ова цена која је била око 80 евра одговара свим нафташима. Ово што је премашила 90 евра, ту велики утицај има геополитичка ситуација између Русије, САД-а НАТО-а, да ли ће бити рата у Украјини, јер знамо да из Русије у Европу стиже око 30 одсто нафте. Неке компаније су почела да складиште резерве нафте, јер се без деривата не може“; рекла је Путниковић.

У Удружењу нафтних компанија Србије нису желели да коментаришу уредбу владе док не буде објављена.

ТопПрес/ Извор: Танјуг, РТВ

One thought on “Цена горива ограничена на 30 дана”

Comments are closed.