Влада Србије одлучила је да до 30. новембра продужи Уредбу о обавезној производњи и промету хлеба од брашна типа 500, којом је прописана и његова максимална малопродајна цена од 54 динара.

Како се наводи у саопштењу Влада Србије је имајући у виду да се наставља ограничење цене ове врсте хлеба, донела одлуку и да се из Републичке дирекције за робне резерве произвођачима хлеба који користе брашно „Т-500“ додатно подели 42.000 тона, што значи да ће им до тог датума бити подељено укупно 74.000 тона брашна.

Додаје се да је измењена Уредба о обавезној производњи и промету хлеба од брашна „Т-500“ донета у циљу заштите тржишта, односно спречавања деформација у формирању цена ове робе која је веома важна за снабдевање потрошача, нарочитно нижих социјалних категорија и зато је продужен њен период важења.

Влада Србије је у јуну прописала да максимална продајна цена хлеба од брашна „Т- 500“ буде 54 динара и да укупна стопа марже, која се обрачунава на нето фактуру цене, не сме бити већа од шест одсто.

Тада је одлучено и да трговци на мало, који продају хлеб, морају да имају најмање 30 одсто хлеба од брашна „Т-500“ у својим продајним објектима и да ће произвођачима хлеба бити интервентно продато 32.000 тона тог брашна.

Влада Србије је на седници одржаној 25. августа усвојила и Предлог одлуке о измени Одлуке о одређивању пољопривредних и прехрамбених производа за које се плаћа посебна дажбина при увозу и утврђивању износа посебне дажбине, којом је плаћање повећаног износа посебне дажбине за евапорисано млеко, сир и урду, осим за сурутку, продужено до 31. октобра.

„Услед великог скока увоза млека и млечних производа у односу на претходне године, дошло је до пада откупне цене млека на домаћем тржишту, што је као резултат имало пад производње млека и смањење сточног фонда, односно млечних грла крава. У међувремену, ситуација је почела постепено да се стабилизује, али је потребан период како би се дефинисала откупна цена којом ће произвођачи бити задовољни и обезбедио несметан и стабилан прилив млека у млекаре и несметано снабдевање том намирницом“, наводи се у саопштењу Владе Србије.

На последњој седници је донета и измењена Уредба о критеријумима за доделу подстицаја послодавцима који запошљавају новонастањена лица у Србији, којом је предвиђено да се за још годину дана продужи рок за њихово запошљавање и остваривање права на подстицаје и исплату подстицаја.

ТопПрес/ Извор: Танјуг