Фото: РИНА

Просечне цене половних аутомобила у Србији порасле су у прошлој години за 19 одсто, у односу на 2022, што је утицај глобалне нестабилности, раста инфлације у многим европским државама, али и повећаних трошкова увоза половњака у нашу земљу.

У анализи тржишта половњака, портал „Половни аутомобили“ наводи да се тренд годишњег раста цена полако успорава, и подсећају да је претпрошле године просечна цена свих оглашених половних возила била већа за 24 одсто у односу на 2021.

Такође, наводе да је просечна цена свих путничких аутомобила у јануару прошле године износила 8.454 евра, да би у децембру достигла 9.981 евро, што је раст од 18 процената.

Наводе да је преко 55 одсто испитаника, навело је да су привремено одустали од куповине аутомобила, док је нешто мање од 10 процената учесника анкете потпуно одустало од куповине.

Међутим, ту су и „домаћи“ фактори који су утицали на цене половњака, а то су повећани трошкови самог увоза.

Са портала подсећају да је цена обавезног испитивања возила порасле су септембра прошле године за преко 70 одсто, а ту је и наплата еколошке таксе, која износи 12.34 динара по килограму.

То у пракси значи да су издаци приликом увоза порасли за најмање 200 евра по возилу, а када се на то додају и већи трошкови транспорта, јасно је да тај износ може бити и знатно већи.

„Не изненађује податак да је у анкети спроведеној са трговцима половних возила више од 44 процената испитиника навело повећане трошкове увоза као главни изазов са којим се суочавају у пословању“, наводи се у анализи.

И док се у Европи очекује пад, више од 50 одсто наших продаваца верује да ће цене расти и у 2024. години, подаци су анкете.

Такође, око 30 одсто анкетираних сматра да ће цене остати исте, док тек нешто мање од 19 одсто учесника анкете верује да ће доћи до пада цена.

Разлика у очекивањима домаћих и европских трговаца не представља изненађење, јер је на нашем тржишту најављено неколико великих промена, пре свих потенцијална забрана увоза половних аутомобила, стандарда Еуро 3 и Еуро 4.

ТопПрес/ Извор: Танјуг