Цене горива сада падају

Цене горива сада падају

Цене горива на бензинским станицама у Србији и у среду су, као и током претходне седмице, наставиле да иду силазном путањом. Тако је бензин од 95 октана (БМБ европремијум) продавао по цени од 153,70 до 155,20 динара по литру, што је појефтињење од око три динара у односу на прошлу недељу док је евродизел појефтинио од 50 пара до 2,5 динара и у среду се продавао од 167,50 до 168,90 динара по литру.

Нешто „стидљивије“ ниже ценовнике истичу и квалитетније врсте горива док ТНГ и даље одолева појефтињењу, па се цена и даље креће око 85 динара за литар.

– Цене су кренуле наниже тачно две недеље како је почала да пада и цена сирове нафте на светским берзама – каже, за „Новости“, Мирослав Велицки, председник Удружења приватних бензинских станица Србије. – Све је рађено у складу са законом и није тачно да када расте цена нафте на светском тржишту, ми брже реагујемо него када пада, како се то обично тврди.

Велицки каже да се све то лако може проверити јер надлежни државни органи све контролишу.

охвалио бих Министарство енергетике и Министарство трговине. Све прописано и договорено се испоштује на време и ниједног тренутка стабилност у снабдевању тржишта није нарушена.

Друга је ствар, каже Велицки, што на кретање цена сирове нафте и на вредност долара не можемо да утичемо.

Ми у малопродаји више волимо када су цене горива ниже јер је већи промет па и више зарађујемо – објашњава Велицки. – Ми имамо малу зараду по литру горива па када пада промет више приходујемо од продаје друге робе на пумпама.

Оно што ће највише обрадовати наше возаче је чињеница да се очекује даљи пад цена сирове нафте на светским тржиштима.

ЦЕНЕ НА БЕРЗАМА

Цене сирове нафте на светским берзама су и у среду биле у паду. Тако је „брент“ појефтинио за 1,36 одсто, па је барел коштао 69,21 долар. Нафта типа ВТИ појефтинила је за 1,57 одсто, па је барел у среду коштао 58,99 долара. Почетком прошлог месеца, 3. октобра, ВТИ је коштао 76,24 а „брент“ 86,20 долара за барел.

ТопПрес/ Извор: Вечерње новости