Горњи Милановац – Да је планинска варошица Рудник постала све траженија дестинација, готово „у жижи“ интересовања када су у питању потражња за викенд кућама, као и кућама за живот уопште, показује и скок продајних цена које се односе на плацеве и некретнине.

У складу са тим, у последњих годину дана цене расту и прате опште трендове на домаћем тржишту некретнина, има кућа које су се у медјувремену темељно реновирале и власници их користе што за себе што за изнајмљивање током викенда и празника, али је највероватније и пандемија вируса корона „одрадила“ добар део посла „враћајући људе природи“.

Мештани истичу како не продје скоро па ниједан дан, а да их неко не пита за цену и слободне плацеве и куће на Руднику.

„Пролазници питају да ли знамо да је нешто на продају, интересују се, траже, како кажу, и најмање парче земље да ту нешто направе. Скоро су долазили неки наши држављани и повратници из Емирата и Дубаија са циљем да откупе плацеве, саграде кућу и томе слично. Малтене не питају за цену. А, препознала сам их, долазили су опет након неког времена али се другачије представљају!! Медјутим, колико ми је познато, овде слободних ствари на продају нема“, каже мештанка М. П., чија је кућа према путу за Цвијићев врх.

Она је парафразирала једног од њих који је наводно казао:
„Мењам и кредите и стан у Дубаију, штедњу, све, за најситније парче земље на Руднику. Ова земља је благородна. Видимо да шта год се овде засади од пољопривредних култура успева и ниче као од шале.“

Њен сусед Зоран Манчић из Београда наводи да су неколико пута у последњим месецима долазили и њему се обраћали становници Младеновца и Арандјеловца којима је, како су наглашавали, Рудник интересантнији за одмор, чак и без обзира што је доста даљи од њима „матичних“ Космаја и Букуље.

„Букуља је лепа и шумовита али мало места има за градњу кућа. Космај је са друге стране јако поскупео и вероватно сматрају да би на Руднику могли да пронадју оптимум, оно што им највише одговара и што је у складу са ’кућним буџетом’“, казао је он.

Нешто ниже у варошици купују и станове да би их „рентирали“.
„Долазе људи и из Војводине, не само из Шумадије или Београда, купују станове и даље изнајмљују“, каже Д. И., који станује на путу према Дечјем одмаралишту Рудник.

Цене кућа у викенд насељима су са просечних 20.000 евра од пре две године данас порасле готово дупло, и крећу се од минималних 35.000 па навише.

ТопПрес/ ГЗС