Цене кукуруза и соје протекле недеље забележиле су осмогодишњи максимум, а порасла је и цена пшенице, наводи се у недељном извештају Продуктне берзе.

Уговори за кукуруз са испоруком робе у периоду април/мај су реализовани у ценовном распону од 23,7 до 25 динара по килограму без ПДВ-а што је представља раст од 4,13 процената.

Како се наводи, повећана извозна тражња константно помера цену кукуруза у позитивном смеру.

У односу на исти период претходне године цена ове житарице је виша за 58,23 процената.

Берзански уговори за соју су закључивани од 81,5 динара по килограму почетком недеље, до 85 дин/кг без ПДВ-а крајем недеље.

Пондерисана цена соје прошле недеље била је 82,95 динара, што је у односу на претходни период раст од 6,87 процената, док је у односу на исти период претходне године цена виша за 97,67 процената.

Пшеница је прошле недеље била тражена па је дошло и до раста цена а трговало се у ценовном распону од 22 до 24,5 дин/кг без ПДВ-а.

У односу на претходну недељу цена је виша за 7,67 процената, док је ниво цена по терминској тражњи био на 20,3 динара за килограм који ће бити испоручен у јуну.

Како се наводи што се терминких уговора тиче, најбоље перформансе је имала уљана репица са тражњом на нивоу цена од 460 евра по тони.

То се објашњава контексту слабог очекиваног рода, веома развучених биланса и снажних цена уља.

Укупан промет на Продуктној безри је износио 6.899 тона робе (+24,21%), чија је финансијска вредност била 254,1 милион динара (+7,26%).

ТопПрес/ Извор: Танјуг