ozedfCO

Чачак -Шпијуни Америчке обававештајне службе у својим радним задацима никад нису заобилазили Србију. То још само једном потврђује најновији обелодањен документ ма званичном ЦИА сајту који датира од 29. септембара 2000. године, шест дана пре догађаја познатог као „5. октобар”, којим је са власти скинут дотадашњи председник Савезне Републике Југославије, Слободан Милошевић.

„Почела је кампања опозиционих протеста. Демократска Опозиција Србије (ДОС) овога поподнева започела је своје окупљање у центру Београда како би објавили своју стратегију за преузимање контроле над председавањем СРЈ од Милошевића у наредним данима. Скуп је почео касно и маса је бројала само око 20 000. Високи званичник ДОС-а, Ђинђић, објавио је да ће други скуп бити одржан у центру Београда, вечерас у 18:00 часова по локалном времену, а додатни скупови су очекивани по Србији овог викенда. Ђинђић је рекао да је планирано да генерални штрајк широм Србије почне у понедељак. У многим градовима и општинама , ученици и наставници бојкотују наставу док Коштуница не постане председник, а доктори, медицинске сестре и трговци планирају да ураде исто, судећи по извештајима новина“, наводи се између осталог у документу који је је објављен на званином сајту Америчке обавештајне службе.

Фото: РИНА

Познато је да је педесетих година прошлог века Америчка обавештајна служба сачинила и шпијунске извештаје из Чачка, са којих се такође постепено скидају ознаке тајности. Занимало их је, пре свега, шта се ради у војсци, армијским и новим индустријским предузећима. Привредна и војна шпијунажа биле су основни задаци, па је само један од 13 речених докумената, и то из 1951, садржавао податке о антикомунистичком покрету отпора у западној Србији.

„Из данашњег угла лако је уочити да су ти шпијунски извештаји били језгровити, са подацима скоро стопостотно тачним. А тамо где је шпијун био у недоумици, назначио би да је податак непроверен, преузет из штампе или је реч о индицијама. Ако нешто није видео, навео би да је вест добио од „информатора”, дакле од нашег човека доушника, врбованог или плаћеног“, рекао је за РИНУ новинар Гвозден Оташевић, који је написао књигу „Шта је ЦИА тражила у Чачку“.

Фото: принтскрин

Из Чачка у Америку тада су стизале информације о борбеном поретку у ЈНА, шпијуни су јављали и да припадници Кноја никад нису утврдили ко је из канцеларије у Трстенику украо планове за конструкцију авионских мотора и да празне вагоне на железничком колосеку у чачанској Фабрици хартије вуку четири вола.

До појединости је била покривена делатност Војнограђевинског предузећа „Ратко Митровић” из Чачка, у извештајима од 23. августа 1951. и 17. јануара 1952. Тих година колектив је био од државне важности, јер је „Ратко Митровић” подизао три војне фабрике у овом делу државе, „Слобода” у Чачку, „Милан Благојевић” у Лучанима и „Прва петолетка” у Трстенику.

ТопПрес/ РИНА

Гвозден Оташевић, фото: РИНА