tanjug-jaroslav-paptanjug-jaroslav-pap

Председнк Србије Александрар Вучић изјавио је данас у Анкари да је у последњих 10 година трговинска размена са Турском повећана за девет пута, док је ниво инвестиција 30 пута већи него раније, као и да су односи две земље најбољи у модерној историји, односно у последњих 50 година.

Вучић је у изјави за РТС додао да је много тога урађено у последње време, као и да је прилив инвестиција у последње две године највећи.

Он је навео да ће Србија покушати да се избори у Турској за српске уљаре, јер је ове године у земљи посејано много више уљане репе него раније.

Рекао је да ће молити Реџепа Тајип Ердогана, јер то значи живот, додајући да Србија има велики углед у Турској, да Ердоган није ни руског председника дочекао тако као што је њега што, како је додао, говори о односу према српском народу и Србији а не њему.

Веома сам срећан због таквог односа, рекао је он и додао да захваљујући Турској имамо бољи живот у Владичином Хану, Крупњу, Житорађи, у малим местима где су људи одлазили „трбухом за крухом“.

На Србији је да испуни квоте за извоз говеђег меса, како би оне 2020. биле повећане за још 10.000 тона.

„Још нисмо у стању да испунимо садашњу квоту од 5.000 тона меса, 15.000 говеда, али се надам променама“, рекао је Вучић и додао да се нада да ће Турци довести још неку од кланица у Србију.

Сточарство је у Србији било нестало, до сада смо извезли 300 тона, следеће године желимо да испунимо тих 5.000 тона меса па ћемо добити након тога повећање од 10.000 тона, рекао је он и додао да је Србија добила високу цену која је негде већа чак и за 25 до 30 одсто, казао је он.

„Видим да су Турци спремни да доведу неку од кланица. Прво морамо да испунимо следеће године тих 5.000 тона па ћемо добити повећање на 10.000 тона. Ту нема игре, морамо највише стандарде да испунимо да бисмо добили високу цену. То је све већа зарада за наше људе, али морамо да радимо, да имамо људе који ће се бавити сточарством“, рекао је Вучић.

Он је поручио да зато морамо имати краве на пашњацима, чобане, људе који желе да се баве сточарством.

ТопПрес/ Извор: МОНДО/Агенције