Горњи Милановац – Чопор од пет вукова већ неколико месеци сеје страх на планини Рудник. Услед зимског периода и све веће глади не презају да упадну у домаћинства и нападану стоку.

„Поклали су овце у потпуности једном човеку у Страгарима. А недавно се један мештанин из Заграђа, у засеоку Варнице, једва изборио, сва срећа да је уз себе имао пушку па је вука упуцао, иначе би му настрадала сва стока”, рекао је за РИНУ Рудничанин, Будимир Васић.

Према речима надлежних у ЛУ „Војвода Милан Обреновић“ њихово подручје кретања обухвата подножје планине Рудник, између варошице, засеока Варнице, као и села Војковци према Јарменовцима и Босути, па и даље ка Букуљи и Аранђеловц.

„Вукови иначе прате дивље свиње. Ловник Мирослав Хрњаковић је имао прилику да одстрели једног од њих, али је хитац спречила грана између мете и циља. Наредног викенда срећа се осмехнула управо мени. Вук је рањен, али су ноћ и велике снежне падавине које су пратиле лов учиниле своје и спречиле да се исти и дотуче и поред јаког крвног трага”, појашњава Васић, иначе ловац од 1986. године.

Он додаје да у зимским месецима вукови прелазе и преко читаве планине, а за дан у стању да пређу око 50 километара.

Како каже, и сам је устрелио вука из поменутог чопора пре око две недеље, али друге није успео јер су побегли преко планине, у правцу манастира Благовештење.

„Спуштају се они и врло ниско, у зависности од снега и снежних падавина, траже храну. Грађани треба да остану мирни и држе стоку на сигурном ноћу”, напомиње Васић.

Осим вукова, током летњих месеци велике проблеме мештанима правиле су и дивље свиње које су у потрази за храном десетковале род кукуруза у многим домаћинствима.

ТопПрес/ РИНА