Црква у селу Видова посвећана патријарху Иринеју биће освећена и свечано отворена на дан кад је рођен, на Велику Госпојину

Црква у селу Видова посвећана патријарху Иринеју биће освећена и свечано отворена на дан кад је рођен, на Велику Госпојину

Чачак – Једна од последњих жеља благопочившег српског патријарха Иринеја била је изградња цркве у родном селу Видова надомак Чачка, а управо та његова жеља ускоро ће бити потпуно остварена. Задужбина посвећена Успењу Пресвете Богородице свечано ће бити отворена 28. августа на празник Велику Госпојину, дан кад је патријарх рођен.

„Црква ће тада бити и освећена. Пре његове смрти планирано је да то уради управо патријарх и тужно је што он неће бити са нама. Остало је да се заврше ситни радови и уређење црквене порте. Из Русије су стигла три звона и биће постављена заједно са крстовима и звоником на цркву. Осликан је иконостас и урађене четири велике фреске“, рекао је за РИНУ Слободан Ковачевић, сестрић покојног патријарха Иринеја.

Црква има око 90 квадрата, припада реду мањих, скромна и по материјалу и по свему, али су се неимари трудили да на архитектонски и на други начин добије једну фину духовну димензију какву заслужује. Са изградњом се почело 2015. године на иницијативу мештана и уз благослов тадашњег патријарха Иринеја. Он је цркву у Видови обишао неколико месеци пре своје смрти.

„Најжалије ми је што ујак није дочекао завршетак градње цркве коју је силно желео. Задњи пут кад је био у нашем селу, долазио је само због ове цркве. Инсистирао је да светиња буде што скромнија и да се не размећемо скупим детаљима, а једина жеља била је да се испред цркве надогради трем што смо ми и учинили““, испричао је Слободан.

Поред цркве саграђен је и конак, у ком се налази патријархова соба у коју ће се ставити неке од његових личних ствари, док ће на спрату бити смештена библиотека.

Родна кућа патријарха Иринеја налази се на 300 метра од места где је саграђена црква.

ТопПрес/ РИНА

Фото: РИНА

KOMENTARI