foto-gzsfoto-gzs

Видећемо чији интереси су преовладали да се одустане од стратегије која је била готова. Из радне групе су побегли када су видели шест доктора наука и схватили да не могу да провуку своје посебне и личне интерсе тек тако. Питање је колико су УНС и НУНС репрезентативна удружења, поготову НУНС. Медији могу ратовати са режимом али је кривично дело ако руше државу, то је неприхватљивио”, казао је проф Станко Црнобрња гостујући у јутарњем програму Прве телевизије.

“Није нормално да штампани медији не могу бити дистрибутери, а кабловски оператери могу бити емитери. Како је могуће да домаћим емитерима наплаћују убацивање у систем, а СНН плаћају да их убаце у систем? Како је могуће да власништво у медијима буде нетранспарентно, и да се посредстством дигиталне технологије извлаче огромна средства у иностранство, остављајући наше медијсе и медијске раднике без егзистенције”, сматра Црнобрња.

Он је нагласио да су решења понуђена медијском стратегијом одраз одговорног односа према медијској сцени која је понудила разумна решења.

,,Остаје нам да у септембру упоредимо нашу и нечију стратегију, све ће бити јасно као дан” казао је он.

На питање Срђана Предојевића зашто су неки напустили радну групу и да ли је тамо било новинара, казао је да је у радној групи било шест доктора наука.

,,Наводно су напустили због Гајевића. То је неозбиљно, и све говори” казао је Црнобрња.

Поред Црнобрње у јутарњем програму Прве телевизије гостовао је и Роберт Чобан, власник медијске куће “Колор прес груп” који је том прилико нагласио.

“Медијска стратегија која је предложила радне група предвиђа опстанак Тањуга као националне агенције, решење за Новости и Политику, и формирањје 5 регионалних медијских центара и бројна друга разумна решења по светским стандардима.

Са друге стране Група за борбу против медијског мрака тражи брисање Тањуга и излазак државе из поменутих медија што би значило њихов крај.

Удружење медија и медијских радника, ПРОУНС, Синдикат новинара србије и ДДВД подржало је нацрт стратегије.

Подсећања ради, готово да нема државе у Европи која нема своју националну агенцију. Велико питање за УНС и НУНС је ко се то залаже да нестану Тањуг, Политика Новости и други медији. Да ли је то борба или увођење медијског мрака???

Станко Црнобрња истакао је и да су медији, а поготово удружња новинара са седиштем у Београду, оштро кренули на локална медијска удружења јер се, са постојањем и радом локалних удружења, руши лажна слика о репрезентативности, поготово НУНС-а. Са друге стране, локални медијски радници виде да су руководства УНС-а и НУНС-а заокупљена решавањем међусобних нетрпељивости и борбом за политичке позиције, а да интересе новинара и медијских радника, па и сопствених чланова, у Србији занемарују.

“Наравно да ће тако занемарени, а и директно дискриминисани, новинари из локалних средина да се удружују и сами штите своје интересе и услове рада.

Напади једног броја медија на локална удружења само су одраз слабости и рушилачких политике НУНС- и УНС-а који, у садашњем времену, делују сасвим супротно стварним интересима већине новинара у Србији. Локална удружења треба да се слободно повезују и сарађују у осамостаљивању од ’центра’, и да користе сваку прилику, и све њима

расположиве медије и платформе, да истичу своја права, интересе и циљеве. Локална медијска урдужења не треба да остану пасивна, још мање да буду уплашена, или само да одговарају на нападе, већ треба да организовано, јасно и јавно указују на лоша деловања и нечасне радње које себи дозвољавају руководства УНС-а и НУНС-а”, нагласио је Црнобрња.

ТопПрес/ Глас западне Србије