Чувена „клацкалица“ без грешке ради 20 година: Мајстор Мићо прави водене пумпе и до сада није примио ниједну рекламацију (ВИДЕО)

Чувена „клацкалица“ без грешке ради 20 година: Мајстор Мићо прави водене пумпе и до сада није примио ниједну рекламацију (ВИДЕО)

Горњи Милановац – Одувек је у народу било врсних мајстора који оно што оком виде, то са својих десет прстију и направе. Један од таквих је и Мићо Дамљановић из села Теочин код Горњег Милановца који већ деценијама прави водене пумпе у народу познате као клацкалице и које раде  без икаквог горива,  а за овај механизам потребан је само извор са водом.

„Пумпа коју сам монтирао пре 20 година и данас ради беспрекорно, тренутно избацује четири литра у минути на висинску разлику 117 метара. Са добром акумулацијом могу се снадбети четири домаћинства.  Процес њиховог монтирања  је поприлично једноставан, а потребне  су само одводне и доводне цеви, које  раде без икаквог струјног прикључка“, казао је за РИНУ, мајстор Мићо.

Мићо је конструктор клацкалица, фото: РИНА

Конструкор је овај патент сам направио у својој радионици и успео воду да доведе до бројних домаћинства и мештана који живе у најнеприступачнијим планинским пределима.

„Пумпе се разликују само по капацитету воде коју може да избаци до потрошача, рецимо ако има доток воде 250 литара у минути она може избацити око 50 литара на висинску разлику преко 250 метара на даљину негде око 6 километара“, рекао је Дамљановић.

Сваку машину у радионици куповао на лицитацији, фото: РИНА

Мићо је по занимању грађевински бравар и целог живота радио је у струци. Није желео да мења посао који воли, већ је своју радионицу поред куће направио по својој жељи и замисли, и како каже сам креирао машине које су му неопходне.

„Машине које имам сам набаљао расходоване, нефункционалне купујући на лицитацијама, затим сам их враћао у живот правећи делове за њих који су неопходни за рад и пралагодио намени. Данас правим јединствене пумпе за воду за које је потребно око седам дана даноноћног рада“, каже Мићо.

Пумпа која 20 година ради без престанка, фото: РИНА

Од када је почео да се бави прављењем водених пумпи до данас, овај мајстор из села Теочин  није имао ни једну рекламацију  и поручује да са радом може стати само из једног разлога – ако нестане воде на извору.

ТопПрес/ РИНА

Прилог емитован у емисији НЕЋЕТЕ ВЕРОВАТИ

KOMENTARI