Топола –  Цвећарска производња се полако приводи крају за ову сезону, али ту није крај за цвећаре јер за њих има посла током целе године. Биљке које су остале морају се неговати и даље или пак уништити како би се пластеници очистили и припремили за нову производњу.  Влада Васиљевић из Горње Трнаве је пре 12 година започео посао са цвећем и како каже, није се покајао иако је ова година била тешка за њих.

Фото: ТопПрес

„Почео сам са 100 квадрата изашло се на 700, све више улажемо а све мања је зарада. Репроматеријал је поскупео а цене се нису мењале откако сам почео да радим, врло мало.
Али нећу одустати, настављам производњу, одржавамо неке биљке у животу а један део се баца искористе се чашице које могу. Тежак је период иза нас и после продаје има доста рада, сређивање пластеника додавање ђубрива припрема за нову сезону“, каже за ТопПрес Влада Васиљевић.

Влада Васиљевић, фото: ТопПрес

Овај цвећар сваког четвртка продаје своје прелепе цветнице на пијацу у Тополи а даме увек обрадује биљкама које се иначе гаје и налазе готово у сваком врту. Кадифа, лепи Јова, ледено срце, мушкатле, петуније, бегоније, разне лозице само су део овогодишње понуде из Владине производње.

Иако је било доста тешкоћа а ове године слаба продаја Влада поручује да неће одустати од узгоја цвећа, јер је то његова прва љубав, а поред цветница овај домаћин гаји и воће.

Фото: ТопПрес

„Почео сам на малој површини, јер нисмо имали пуно земље, другари су ме наговарали, причали ми о цвећу, заради, тако сам и кренуо и нисам се покајао што сам их послушао. Зарадило се доста пара, куповао сам земљу, садио воће, бресква и нектарина су нешто што волим и жеља ми је била да и то гајим, ширио сам пластенике, улагао у даљу производњу, али последњих година се све теже боримо. Због тога ћу смањити количине, остаћу у овом послу уз наду да ће доћи боље године за нас и да ће држава стати иза цвећара. Увек смо све радили из сопствених прихода, никада нисмо имали никакав подстицај нити помоћ“, истиче Васиљевић.

ТопПрес

Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес