Привредна комора Србије (ПКС) оценила је да наша земља има велики потенцијал за плантажну производњу цвећа и украсног биља, због повољне климе и раста тражње на светском тржишту и да би то требало да искористи, јер је потрошња цвећа у свету и у Србији у успону.

Како наводи ПКС у саопштењу потрошња расте по годишњој стопи од десет одсто, уз промет који премашује 200 милијарди евра на светском и око 27 милиона евра на домаћем тржишту.

Научни саветник Удружења за биљну производњу и прехрамбену индустрију ПКС-а, Даница Мићановић, навела је да Србија има добре услове за плантажну производњу цвећа и украсног биља, повољну климу и дужину вегетационог периода, што указује на потенцијале за унапређење ове привредне гране.

Цвећарство, као специфичан вид пољопривредне производње, треба да постане профитабилна производна грана. У том смислу неопходно је удруживање произвођача ради чвршћег повезивања на плану организовања производње и пласмана цвећа и украсног биља, како на домаћем, тако и на светском тржишту, рекла је Мићановић.

Додаје се да Србија, уз Француску, спада у једно од најбољих поднебља за гајење ружа и да је из наше земље прошле године извезено овог цвећа у вредности од 2,7 милиона евра.

ПКС наводи да је спољнотрговинска размена цвећа и другог украсног биља 2021. године износила 27,4 милиона евра, од чега је извоз вредео 5,4 милиона, а увоз 22 милиона евра.

Вредност извоза цвећа у прошлој години увећана је за 28 одсто, а увоза за 44,9 процената у односу на 2020. годину.

„Како би био умањен спољнотрговински дефицит неопходно је, поред осталог, истраживачки јачати ову област, јер не постоји ни једна научно-истраживачка организација која ради селекцију и оплемењивање цвећа у Србији”, каже Мићановић.

Она подсећа да је формирано неколико института при факултетима у Београду и Новом Саду, као и да је нужно пратити и примењивати светска достигнућа у технологији гајења, организацији производње и пласману, с циљем боље тржишне позиционираности и подизања конкурентности на светском тржишту.

ПКС даље истиче да највише цвећа и украсног биља Србија извози у ЕУ – Холандију, Пољску, Хрватску, Литванију и Бугарску, затим у земље ЦЕФТА и Царинске уније – Русију, Белорусију, Казахстан, као и у Грузију и Алжир.

Најдоминатнији увоз цвећа и украсног биља у 2021. години био је из ЕУ и то у вредности од 18,2 милиона евра, а мање количине стигле су и из Кеније, Еквадора, Костарике..

Најзначајнији региони за производњу и узгој цвећа у Србији су у Војводини, на северу земље, на граници са Мађарском, затим у околини Шапца, западно од Београда, у области Љига, Трстеника, Крушевца, Сремчице, Велике Дренове.

ТопПрес/ Извор: Танјуг