Да ли ће бити оштра зима? Процветао багрем, вишња и кестен последње седмице септембра (ФОТО)

Да ли ће бити оштра зима? Процветао багрем, вишња и кестен последње седмице септембра (ФОТО)

Топола – Тек што смо календарски закорачили у јесен а биљке око нас нам својим цветањем показују да је пролеће. Вегетација је за већину биљака пред самим крајем, међутим временска клацкалица збунила је поједине биљне врсте па су процветале поново и то у задњој седмици септембра.

„За ово доба године карактеристично је да лишће жути и опада што је уједно и крај вегетације и увод у јесење и зимско време. Али ових дана све нас је изненадила појава цветања појединих воћних врста као што је вишња али и цветање багрема и кестена. У почетку нисам могао да верујем кад сам из даљине приметио да се бели цвет, али кад сам пришао ближе багрем је цветао као да је пролеће увелико у току“, каже за ТопПрес мештанин  села Белосавци где је и уочена ова фенофаза.

Цветала вишња у последњој седмици септембра, фото: А. Андровић/ ТопПрес

Према речима старијих из овог села оваква појава наговештава да ће зима бити оштра и дуга.

„Увек се говорило  да када цвета воће по други пут биће опасна зима, сад да ли је то заиста тако или је само неко народно веровање нико није забележио са сигурношћу. Углавном, за биљку вероватно није добро јер долазе хладни дани и ускоро ће мразеви па ће сигурно и бити оштећења“, препричавају мештани.

Багрем као у сред пролећа, фото: А. Андровић/ ТопПрес

Стручњаци из области воћарства потврђују да за биљку није добро када цвета у периоду кад јој време није, а  оваква појава је управо последица климатских промена, односно физиолошког поремећаја у биљци. Они истичу да се клима изменила а да биљка не препознаје датуме, па је због тога може  заварати промена времена.  Због таквих температурних клацкалица поремети се и физиологија у биљци па се као и у овим примерима цветање дешава два пута.

ТопПрес

Кестен у Белосавцима поново процветао, фото: А. Андровић/ ТопПрес