FOTO-TANJUG-OSKANA-TOSKIC-MOTORI

После вишегодишње борбе, власници мотоцикала и мопеда напокон могу да региструју своја возила на мање од годину дана. Ипак, чини се да им ова могућност неће донети посебне олакшице.

Изменама Закона о безбедности у саобраћају омогућена је регистрација двоточкаша на рок мањи од годину дана, минимално на 30 дана. Како љубитељи мотоцикала немају прилику да их возе од касне јесени до раног пролећа, што је минимум четири месеца, ову вест дочекали су са узбуђењем, али ће примена у пракси да их разочара.

Чим су нови прописи ступили на снагу Магазин „САТ“ проверио је да ли је већ сада могуће регистровати мотор на три или шест месеци и колико би та регистрација била јефтинија од класичне.

ТЕХНИЧКИ ПРЕГЛЕДИ НИСУ ЧУЛИ ЗА ОВУ МОГУЋНОСТ

Чак две трећине техничких прегледа на чија су врата закуцали били су збуњени захтевом за краћи рок регистрације, јер за такву могућност уопште нису чули, па су све заинтересоване упутили у МУП, јер од њих још нису добили никакав допис којим би то било ближе уређено.

САТ је у МУП-у сазнао да постоји проблем са рачунарским системом који још не препознаје, а самим тим и не дозвољава, штампање регситарских налепница на рок мањи од једне године.

Како би онима који желе ипак омогућили краћу регистрацију послали су допис у седиште регионалних саобраћајних управа. То значи да возачи из Београда иду у Љермонтовљеву, док возачи из мањих градова морају да оду до већег у ком се седиште налази.

ПЛАЋА СЕ ПУН ИЗНОС ТАКСИ И ДАЖБИНА

Најважније од свега, они који желе да региструју возило на краћи рок морају свеједно да плате пун износ такси и дажбина. Са друге стране, стварни трошкови, у које спадају израда таблица, налепнице и нове саобраћајне дозволе морају се платити.

Једина добра вест је да власници возила која су регистрована краће од годину дана, таблице не морају вратити два месеца након истека, већ је рок за враћање таблица годину дана. То је и логично, јер ако неко региструје возило на неколико месеци годишње, било би безвезе да сваки пут плаћа нове таблице.

НИ ПОЛИСЕ НИСУ ЗНАЧАЈНО СМАЊЕНЕ

Ни полисе осигурања нису умањене у складу са краћим роком. Због проблема са софтвером ни осигуравајуће куће не препознају полисе краће од годину дана, па то може да се обави само у централама, али чак ни тамо износ неће бити онолики колико мотоциклисти очекују.

Ко жели полису на пола године може рачунати на умањење од 20 одсто. Осигуравачи објашњавају да то што ће неко регистровати мотоцикл на упола мање времена, не значи да је и ризик дупло мањи.

Они који су радили на прописима, очигледно се нису најбоље припремили, што није фер према возачима, јер закон није донет преко ноћи, већ се о њему причало још од прошле јесени.

ТопПрес/ Извор: Телеграф.рс/ Магазин САТ