Тајна чувања здравих особина поврћа и воћа је ферментација, због које су тегле са туршијом и бурад са купусом праве домаће апотеке, са лековима за многе болести.

И ту међу теглама, ајвара – српског кавијара, туршије, паприке, џемова, слатког, компота, налази се и лек за превентиву и лечење многих болести, па чак и короне. Да ли је наша зимница, наш лек?

„Храна је лек ако се правилно користи, али такође може да буде и штетна, па због тога треба водити рачуна шта се једе. Зимница нуди доста здравствених добробити, али само она која је ферментисана – кисели купус, краставци, туршија“, каже дипломирани нутрициониста Предраг Ненадић.

Ферментисане намирнице обезбеђују организму здраве бактерије које су му неопходне ради уравнотежавања цревне флоре.

Најважнија ствар код зимнице је то што су ферментацијом сачувани витамини и ензими у храни.

„Ензими су варнице живота. Они учествују у свим метаболичким процесима у нашем организму. Њих уносимо само свежим воћем и поврћем и веома су термолабилни, што значи да деградирају брзо чак и при благом порасту температуре. Због тога је ферментисана зимница много боља и здравија од пастеризоване“, објашњава Ненадић.

Када се правилно спреми, зимница не губи ништа од својих храњивих вредности, каже Ненадић, а добија пробиотичке особине.

ТопПрес/ Извор: РТС