foto tanjug jaroslav papfoto tanjug jaroslav pap

Од данас, па све до недеље, на снази је црвени метеоаларм који нас упозорава на „нарочито опасне временске појаве“. Ипак, Закон о раду не предвиђа могућност да при таквим условима запослени узму слободан дан.

Када се венчамо имамо право на пет нерадних дана, два дана добијамо за давање крви, дан за славу, неколико дана због рођења детета, али због изразито високих и изразито ниских температура – ништа! Препуштени смо на милост и немилост природним силама.

Небојша Атанацковић, почасни председник Уније послодаваца, каже да закон не предвиђа могућност остајања код куће када су температуре у дебелом минусу, али да би послодавци требало да имају обзира према својим људима.

– Ако неко живи далеко и ако је некоме компликовано да дође када су овакви неуслови, потребно је имати ту еластичност у односу и наћи неко решење. Када је напољу минус 20 или плус 40, треба се другачије понашати, а не претварати се да нема проблема – прича Атамацковић.

Он објашњава да у пракси то зависи од компаније до компаније, али и до врсте посла који се обавља. Ранка Савић, председница Асоцијацине самосталних синдиката Србије, објашњава да послодавац мора да обезбеди адекватну заштиту радницима и да се прилагоди тешким временским условима.

– То се, пре свега, односи на запослене у грађевинарству, у путарским предузећима, зеленилу, чистоћи…

Ти људи могу да другачије проведу радни дан, да их пребаце на неки посао који не захтева целодневни боравак на улици, али не могу да остану код куће – каже Савићева.

Она истиче да се ова ограничења односе само на људе који раде напољу.

– Наравно, запосленима који раде у канцеларијама минус не може да буде оправдање за одсуствовање са посла, али послодавац мора да толерише кашњење на посао – каже Савићева.

ТопПрес/ Извор: Горица Авалић, Телеграф.рс