Председник СПС Ивица Дачић изјавио је синоћ за да је задовољан изборном кампањом за предстојеће изборе 3. априла у Србији, нагласивши да кампања никад није била боља после 2000. године.

„Имали смо велику посету на скуповима, створила се добра атмосфера. Од почетка кампање смо отворено рекли ко је наш кандидат за премијера. Када идете на парламентарне изборе, треба да кажете ко вам је кандидат. Али, имате Драгана Ђиласа, који није кандидат ни за председника, ни за премијера, ни градоначелника. Ако имате лидера који није у стању да добије нешто на изборима, онда је питање да ли може да буде лидер“, казао је Дачић за Танјуг, упоређујући ситуацију са изборима на Западу, где се, како је рекао, увек зна ко је кандидат за премијера.

Када је реч о политици социјалиста, Дачић каже да основа политике СПС има два ступа – патриотски и социјалистички.

„Патриотски стуб је нешто што треба да буде заједничко за све странке. Ми сматрамо да никада не треба да признамо независност Косова, и да треба да наставимо са политиком повлачења признања код других држава. Против смо уласка у НАТО, јер мислимо да они који су нас бомбардовали су злочинци и да ће их некад стићи казна, овоземаљска или оноземаљска“, навео је он.

Када је реч о социјалистичком стубу, Дачић је рекао да је исти као и свуда у свету.

„Желимо социјалну правду, да људи живе од свог рада, да се зна степен радничких права…Такође, треба изједначити права мушкараца и жена, треба изједначити плате. Жене имају мање плате. Осам одсто је мања плата на основу родне припадности у Србији, а у Европи 15 одсто. Такође, сматрамо да бесплатно школовање и бесплатно здравство треба да буду трајне вредности“, додао је он.

Када је реч о гласачима, Дачић наводи да не жели да зове људе да гласају за њега.

„Ја немам намеру да зовем људе да гласају за мене, већ да гласају за себе, да виде да ли им одговара оно што ја говорим. Ако они то желе, треба да дају подршку да бих могао да помогнем“, навео је Дачић.

Питање економског развоја мора да иде паралелно са питањем социјалне правде, екологије, додаје он.

„Србија не може да буде земља шопинг молова. Економску политику бисмо више одвојили по принципима социјалне правде, на начин да богати плаћају више, и да се тај новац користи за социјалне потребе грађана, као што је то свуда у свету. Против смо приватизације појединих сектора“, рекао је Дачић.

Без Русије тешко да можемо да сачувамо Косово

Примарни интерес Србије је очување њеног територијалног интегритета и суверенитета, а без Русије Србија тешко може да сачува своју позицију у Уједињеним нацијама, јер, како је рекао лидер СПС-а, ако је Москва уз Београд, Русија може да стави вето и такозвано Косово никада не може да уђе у УН.

„Треба избећи да се ирационално и емотивно односимо према тренутној ситуацији. Ако смо спремни да се одрекнемо Косова, онда можемо да уведемо санкције Русији. Али, ако нисмо спремни, онда не можемо. Како ћемо да одбранимо Косово без неког савезника?Нисам приметио да смо добили неког новог савезника. Санкције Русији неће наштетити Русији, него Србији. Русија је ‘преживела’ санкције Црне Горе, преживела би и српске“, казао је Дачић за Танјуг.

Дачић се осврнуо и на чињеницу да Приштина није дозволила Београду да организује изборе на Косову и Метохији.

„Из ЕУ кажу да са жаљењем примају вест из Приштине да не могу да се организују избори на Косову. Ако Запад не може ништа Куртију, како онда може Србији? Био би велики преседан да се нама уведу санкције јер нећемо да уведемо санкције Русији. Не верујем да је интерес Запада да изгуби Србију на европском путу“, нагласио је он.

Дачић је рекао да су избори на КиМ могли да се организују, али би то дало изговор приштинској полицији да изврши акцију, док би Београд био оптужен.

„То није никаква победа Приштине. Да се разумемо, ми можемо да организујемо изборе без икаквих проблема, али би то искористили као алиби да интервенише полиција на северу Косова, дошло би до инцидената и неко би могао Београд да оптужи за тако нешто. Нама је примарни интерес да се очува мир. Али ово је евидентан пример да Курти апсолутно не поштује ни Бриселски споразум, ни међународну заједницу. Међутим, ово је један показатељ да међународна заједница уопште не жели да се поставља на такав начин да натера Приштину да се испуњава Бриселски споразум“, додао је Дачић.

Дачић је додао да је Србија под великим притиском, јер има оних који ће рећи да Београд мора да уведе санкције Русији или ће јој бити заустављен пут ка ЕУ.

„Ако је тако, зашто онда неко не каже Приштини – или ћете да дозволите гласање, примените Бриселски споразум, или је ово крај ваших европских очекивања. Већи су притисци на нас. Зашто? Зато што је Приштина њихово чедо“, истакао је Дачић.

Говорећи о актуелној ситуацији у Украјини и идеје министра спољних послова Русије Сергеја Лаврова да би Београд могао да буде место преговора Москве и Кијева, Дачић је рекао да то не би било први пут да је Београд место сусрета дијалога.

„Србија је спремна за један такав састанак, била би то част за нас. То говори да је Србија земља која води суверену и независну спољну политику, води рачуна о интересу наше земље и положају наше земље у свету“, изјавио је он.

Дачић каже да не зна који су ратни циљеви обе стране.

„Знам да су и раније све стране кршиле примирје. Циљеви Кијева су били усмерени да држе тај цео део, регион Донбас, а против тога су били припадници милиција Доњецка и Луганска. Не знам какви су ратни циљеви Москве, али сам скептичан према томе да би то могло да буде освајање Кијева. Више верујем да је то помоћ ДНР и ЛНР да сачувају независност коју су сами прогласили“, додао је он.

Дачић је упоредио тренутну ситуацију са бомбардовањем Југославије 1999. године.

„Запад треба сада да демантује оно што је подржао на Косову, тако што ће да негира независност Доњецку и Луганску. Нас погађају двоструки стандарди. Они хоце да кажу да је било у реду што су нас бомбардовали, њима су цивилне жртве биле колатерална штета“, поручио је Дачић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг