Председник парламента и лидер СПС Ивица Дачић, истакао је данас да је циљ сарадње СПС и СНС максимизација могућности две странке, односно да што више људи на изборима 3. априла гласа за те странке и да имају што више посланика и одборника.

„Сва истраживања су показала да људи више позитивно реагује на одвојене листе и да ћемо тако добити значајнији део бирача“, рекао је Дачић за телевизију Прва.

Навео је да очекује да СПС на парламентарним изборима добије око 10 одсто гласова.

„Очекујем да на тим изборима заједно скупимо сигурно 150, 160 или 170 посланика“, истакао је Дачић.

Он је додао да ће парламентарни избори и локални избори бити расписани највероватније 15. фебруара, док ће председнички избори бити расписани 2. марта.

„Када се 15. фебруара распишу избори, странке које су велике ће сигурно већ за дан-два поднети изборне листе тако да су ‘мотори’ сигурно већ упаљени“, навео је Дачић.

Он је подсетио је да СПС и СНС сарађују већ 10 година и додао да је поносан на резултате које су остварени.

„Не знам да ли постоји у историји Србије нека владајућа коалиција која је толико дуго била у том саставу на власти. Поносни смо на резултате које смо остварили и наш први договор је био да ћемо да наставимо сарадњу и после избора, без обзира у којој форми излазимо на изборе“, рекао је Дачић.

Када је реч о председничким изборима, подсетио је да је Александар Вучић и прошлог пута био заједнички кандидат СНС и СПС.

„Сматрамо да само њега можемо да подржимо као председничког кандидата“, рекао је Дачић и додао да би, уколико се Вучић не би кандидовао, СПС имао свог председничког кандидата.

Највероватније ћу бити носилац листе СПС за Србију

Председник СПС рекао је да ће највероватније бити носилац листе СПС за Србију.

„Пошто ћемо играти одвојено (од СНС), морамо људима да дамо носиоца за градоначелника, премијера, тим за Београд. Највероватније ћу бити ја носилац листе за Србије. Сада морамо све да конципирамо, нема ту пуно времена, наредних дана ћемо одлучити“, рекао је Дачић гостујући на телевизији Прва.

Упитан да прокоментарише опозиционе политичаре који су истакли кандидатуру на предстојећим изборима за председника Србије, Дачић је одговорио да очекује победу Александра Вучића.

„Мислим да ту нико није озбиљна политичка конкуренција нашем кандидату, тако да очекујем да ћемо победити у првом изборном кругу. Када кажем ‘ми’, ту мислим на нашег председничког кандидата, Александра Вучића. Када говоримо о парламентарним и градским изборима, то је друга врста политичка борбе, али и ту очекујем значајну победу“, истакао је Дачић.

Он се сложио са констатацијом водитељке да је у Београду увек било неизвесно.

„У Београду је увек била најнеизвеснија трка, било је различитих покрета, појединаца, који немају исту подршку као у другим крајевима Србије, али и ту очекујем да ћемо моћи да направимо следећу власт“, нагласио је Дачић.

Када је реч о резултатима СПС на парламентарном нивоу, он каже да је питање резултата релативног карактера, али да очекује да ће СПС остати на нивоу који је имао досад.

„Очекујем да останемо на нивоу резултата које смо имали до сада. На прошлим смо имали више од 10 одсто. Треба изразити јединство са Вучићем и за Вучића, али морамо да радимо и на свом идентитету да би људи гласали за нас. Зато ја и причам да треба да разговарамо са различитим кандидатима, не бежимо ни од каквих разговора и са заветницима, господином Несторовићем, синдикатима…Синдикате сам увек звао да дођу на нашу листу, с тим да ја немам намеру да управљам синдикатима“, навео је Дачић.

ТопПрес/  Извор: Танјуг