Дачић: Пред парламентом велики изазов, стабилност Србије приоритет

Дачић: Пред парламентом велики изазов, стабилност Србије приоритет

Будући рад парламента је од изузетног значаја за Србију, јер се налазимо у периоду када је неопходно сачувати мир, као и политичку и економску стабилност земље, поручио је председник Скупштине Ивица Дачић студентима Београдске банкарске академије, приликом њиховог обиласка Дома Народне скупштине.

Дачић је пожелео добродошлицу студентима и навео да, је Скупштина тренутно распуштена, али да ће, после избора 3. априла, имати нови сазив.

Истакао да је то важан догађај за политички и друштвени живот Србије, „будући да је пред парламентом и пред Владом, коју ће тај парламент да изабере, заиста велики посао“.

Дачић је објаснио да је очување мира и стабилности у земљи, у време светске кризе изазване руско-украјинским сукобима, могуће само када су институције наше демократије у пуној функцији и одговорно обављају своје уставне дужности.

Подсетио је да је Србија заузела став по коме се поштује суверенитет и територијални интегритет Украјине, укључујући и Крим, јер штити своје интересе на КиМ.

Са друге стране, рекао је Дачић, Србија није увела санкције Русији, јер економске санкције и било која друга врста притисака, како је оценио, не могу бити начин за решавање међународних проблема и не доносе политичке резултате, већ иду на штету грађанима.

„Наш став је ојачан тиме и што смо и сами не толико давно били изложени економским санкцијама и добро знамо да та мера штети само грађанима и никако не доноси политички резултат. Наша позиција у вези са Украјином је непромењена и данас када у Украјини трају сукоби. Као и у протеклих осам година, тако и сада, добили смо пуно разумевање за наше ставове и на Западу и на Истоку, захваљујући принципијелности и одговорности наше спољне политике коју водимо већ годинама“, казао је Дачић.

Навео је да је Русија један од највећих светских произвођача и извозника нафте и гаса, а заједно са Украјином један од највећих светских произвођача пшенице, кукуруза, сунцокрета и других култура неопходних сваком тржишту, због чега ће, закључио је, сукоби између ових земаља изазвати дубоке економске и политичке поремећаје на светској сцени.

Истакао је да ни Србија неће бити поштеђена кризе, али да је сада, захваљујући доброј припреми, организацији, планирању, а пре свега дугорочно добро вођеној економској политици, у позицији да може да амортизује те потресе и да своје становништво не изложи несташицама и другим тржишним поремећајима.

„Наше резерве су одлично попуњене, горива и хране има сасвим довољно и дистрибуција иде неометано. Србија није велика економија, па да може да утиче на светске токове, али је довољно јака да може да одговори нашим потребама, али и потребама земаља у региону“, рекао је Дачић.

Додао је да је однос Србије према земљама региона такав да са њима гради најбоље могуће односе и да је у много прилика до сада показала отвореност и пружила помоћ својим суседима, како у време пандемије, тако и у новонасталим околностима изазваним ратом у Украјини.

Изразио је уверење да ће нова Влада и нови парламент радити као и до сада када је реч о сарадњи са суседима .

„Време које је пред нама биће огроман изазов за људе који ће водити нашу државу и друштво. На срећу, и захваљујући добрим одлукама које смо доносили у претходном периоду, имамо пуну економску стабилност, висок раст, стални прилив директних страних инвестиција, стални раст запослености и стабилан курс динара, тако да можемо да се суочимо са разним глобалним кризама као организовано и економски стабилно друштво“, поручио је Дачић.

Дачић се осврнуо и на недавну промену Устава у области правосуђа и објаснио да су измене донете у циљу усклађивања са правним тековинама ЕУ и стицања права на чланство Србије у ЕУ.

Дачић је захвалио будућим банкарима на посети и позвао их да у будућности постану активни део парламента.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI