У Србији ће Дан државности, Сретење Господње бити обележен у сред, 15. фебруара, полагањем венаца и одавањем почасти на више локација, а традиционално и код споменика Вожду Карађорђу у Орашцу.

Како је саопштено из Министарства за рад запошљавање, борачка и социјална питања, са почетком у осам сати биће одржана церемонија полагања венаца и одавања почасти на гробу Незнаног јунака на Авали, а предводиће је изасланик председника Републике Србије, министар за рад запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић.

Код споменика Вожду Карађорђу у Орашцу у 11 сати ће почети церемонија полагања венаца и одавања почасти коју ће предводити председник Народне Скупштине Србије Владимир Орлић, у присуству председника Народне Скупштине Републике Српске Ненада Стевандића.

Са почетком у 14 сати, биће одржана церемонија полагања венаца и одавања почасти у цркви Светог Ђорђа на Опленцу, у Задужбини краља Петра Првог, а предводиће је председница Владе Србије Ана Брнабић, у присуству председника Владе Републике Српске Радована Вишковића.

Дан државности Србије обележава се 15. фебруара, на Сретење, у знак сећања на обнову српске државности почетком 19. века, а овај дан као државни празник слави се од 2002. године.

На Сретење 1804. године почео је Први српски устанак. Био је то зачетак нововековне српске државе. Тог дана 1804, група српских првака, најистакнутијих личности у Срба са простора негдашњег Београдског, односно Смедеревског пашалука, изабрала је Ђорђа Петровића Карађорђа за вожда, предводника устанка.

На Дан државности радиће 72 дежурне поште у Србији

На државни празник, 15. и 16. фебруара, радиће 72 дежурне поште у Београду и свим већим градовима и туристичким центрима, као и поште на граничним и административним прелазима.

У Београду, поред Главне поште у Таковској 2, и поште на аеродрому Никола Тесла које раде уобичајено 24 сата, радиће и поште у тржним центрима, у „Универекспорт“ објектима и још шест дежурних пошта у граду, саопштила је Пошта Србије.

Отворене ће бити поште у тржним центрима у Панчеву и Крагујевцу, поште у „Универекспорт“ објектима у Београду, Новом Саду и околини, Зрењанину и Сомбору, у „Рода“ објектима у Сремској Митровици, Крагујевцу, Шапцу, поште на Копаонику и Златибору, и друге дежурне поште у градовима широм Србије.

По неизмењеном радном времену радиће поште на граничним и административним прелазима нон-стоп.

ТопПрес/ Извор: Танјуг