foto tanjug foto tanjug

Данас се навршава 12 година од смрти бившег председника Србије и Југославије, хашког оптуженика Слободана Милошевића.

Милошевић је умро 11. марта 2006. године у притвору Трибунала у Хагу, током суђења за ратне злочине и злочине против човечности на Косову и у Хрватској и за геноцид у Босни и Херцеговини.

Десетогодишња аутократска владавина Слободана Милошевића завршена је 2000. године победом кандидата Демократске опозиције Србије (ДОС) Војислава Коштунице на изборима за председника СРЈ.

После победе ДОС-а на тим изборима 24. септембра 2000, не желећи да призна пораз, Милошевић и његова Социјалистичка партија Србије изазвали су постизборну кризу која је окончана 5. октобра након масовних демонстрација грађана широм Србије.

Милошевић је ухапшен 1. априла 2001. због злоупотребе службеног положаја.

На основу Уредбе Владе Србије, Хашком трибуналу изручен је 28. јуна 2001. године.

Милошевић је умро од инфаркта у притвору Трибунала у Хагу, током суђења за ратне злочине и злочине против човечности на Косову и у Хрватској и за геноцид у Босни и Херцеговини.

Пошто градске и државне власти нису дале дозволе које су тражили породица и високи функционери Социјалистичке партије Србије (СПС) да се Милошевић сахрани у Београду уз државне почасти, сахрањен је у дворишту породичне куће своје супруге Мирјане Марковић у Пожаревцу.

После вишечасовног опроштаја и говора у Београду и Пожаревцу, сахрана је обављена у сумрак. Сахрани која је протекла без верског обреда, није присуствовао нико од чланова најуже породице, јер, како су навели, нису добили довољне гаранције за своју безбедност.

Сахрани су присуствовали највиши функционери СПС, изузев потоњег председника социјалиста Ивице Дачића, као и тадашњи заменик председника СРС Томислав Николић, председник руске Комунистичке партије Генадиј Зјуганов, посланик Думе Сергеј Бабурин и генерал Леонид Ивашов, као и бивши амерички државни тужилац Ремзи Кларк.

Тело Слободана Милошевића допремљено је из Хага у Београд 15. марта 2006, а наредног дана ковчег с телом је био изложен у Музеју „25.мај“, у оквиру музејског комплекса у београдском насељу Дедиње.

Хиљаде људи су прошле поред ковчега. Истог дана се више десетина хиљада присталица бившег председника Србије и Југославије окупило испред Народне скупштине у центру Београда, где је на бини био изложен ковчег с његовим телом.

 

ТопПрес/ Извор: Б92