Данас је 22 године од НАТО агресије на Србију

Данас је 22 године од НАТО агресије на Србију

Данас се навршава 22 године од НАТО агресије на тадашњу СР Југославију, када је током непрекидних 78-дневне ваздушних напада,

према подацима који званично нису усаглашени, погинуло од 1500 до 3500, а повређено више од 12 хиљада људи. Председник Србије Александар Вучић присуствоваће обележавању Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Како је саопштено из његовог кабинета, Вучић ће присуствовати свечаности у 20 часова у Комбанк дворани у Београду.
Према подацима Министарства одбране Србије током ваздушне агресије Алијансе убијено је 2. 500 цивила, међу њима 89 деце и 1. 031 припадник Војске и полиције.
Према истом извору теже и лакше је рањено око 6.000 цивила, од тога 2.700 деце, као и 5.173 војника и полицајаца, а 25 особа се и данас води као нестало.

За 11 недеља свакодневних ваздушних напада, НАТО је извршио 2. 300 удара на тадашњу СР Југославију и бацио 22. 000 тона пројектила, међу којима 37. 000 забрањених касетних бомби и бомби пуњених обогаћеним уранијумом.

Током интервенције, тешко су оштећени инфраструктура, привредни објекти, школе, здравствене установе, медијске куће, споменици културе, цркве и манастири. Процене штете коју је имала СРЈ крећу се од 30 до 100 милијарди америчких долара.

Поводом годишњице НАТО агресије председник Србије Александар Вучић поручио је у Лајковцу да је обавеза Србије да опрости, али је и обавеза да никада не заборави.

Зато ћемо, казао је, гајити културу сећања, нећемо се стидети жртава, већ поносити оним што је Србија чинила да сачува своју слободу, своја огњишта и земљу, рекао је Вучић.

Због пандемије корона вируса прошле године није било централног обележавања НАТО агресије, а сутра ће у Комбак арени бити , како је одржан пригодан програм.

“ Сећаћемо се наше погинуле деце, цивила, војника, али и полицајаца који су били криви само што су чували земљу И бранили њене границе“, поручио је он.

У Србији се тек од 2015. почело са централним обележавањем почетка НАТО агресије, која је све до тада називана „бомбадовањем“.

До тада цвеће и венци су главном полагани у организацији локалних власти на спомен обележјима погинулих широм земље.

Србију је тог 24. марта напала коалиција 19 најмоћнијих земаља света у намери да јој отме Косово и Метохија, али тај циљ до данас није остварен.

Агресија НАТО-а на Србију је изведена под називом “милосрдни анђео”, а непосредна повод за то је био наводни масакр цивила у Рачку и одбијање југословенске делегације да потпише Споразум из Рамбујеа.

Окончана је 9. јуна 1999. потписивањем Кумановског споразума. Овај споразум је предвиђао да ће се југословенске снаге безбедности повући са Косова, а да ће бити успостављен УНМИК, цивилна мисија Уједињених нација.

 

ТопПрес/ Извор:  Танјуг

KOMENTARI