Данас је Божић, Христос се роди

Данас је Божић, Христос се роди

Српска православна црква и њени верници данас славе Божић, дан рођења Исуса Христа.

Божић данас славе православне цркве које се држе старог, јулијанског календара. Поред Српске православне цркве (СПЦ), између осталих, то су и руска и грузијска црква, јерусалимска православна патријаршија и Света Гора.

Верници Божић виде као најрадоснији хришћански празник који се слави три дана.

Божић је у Србији од јула 2001. године и једнодневни државни празник.

Симболи Божића код православних Срба су бадњак и чесница.

Божић је породични празник и слави се у кући и у црквама. Под куће се по традицији посипао сламом да би се дочарао скромни амбијент пећине у Витлејему у којој се, по Библији, родио Христ.

Чесница, погача у коју се ставља новчић, меси се и ломи на Божић на онолико делова колико има укућана. У чесницу се ставља новчић од сребра или злата који симболизује дар новородјеном Христу, а верује се да срећа чека оног у чијем комаду буде новчић.

Људи се на Божић поздрављају са „Христос се роди“, а одговор је „Ваистину се роди“.

Указујући на значај божићног празника, патријарх СПЦ Иринеј је у Божићној посланици навео да је „Христос дошао као Спаситељ свих народа“ али да „радост дарованог нам спасења заједно можемо доживети само кроз медјусобо праштање и измирење“.

Наводећи да „блага реч лечи, груба реч повредјује“, а да су „ране од речи често грубље и од физичких рана“, патријарх Иринеј је „духовну децу“ СПЦ позвао на медјусобно разумевање, љубав и праштање.

ТопПрес/ Извор: Бета