За православне вернике данас је Чисти понедељак, први дан Великог поста који најављује највећи хришћански празник Васкрс – који ће се ове године прослављати 24. априла. Седмонедељни Часни пост темељ је хришћанског пута, први на путу спасења, али и прилика за уздизање духа над телом, победу духовне стране над чулима.

Почео је Велики пост. Они који одлуче да поштују његова правила, дужни су да једу посну храну, да дане проводе у молитви, праштању и покајању.

Пост је душевна храна, припрема за свету тајну причешћа, савладавање искушења и стремљење ка чистоти духа и тела. Саставни део треба да буде и промишљање о другима, опрост грехова и молитва за добро свих.

Траје 48 дана, односно седам недеља. Прва седмица зове се Чиста, током које се спрема цела кућа – чисти, пере, откувава посуђе….

Друга је Пачиста. Трећа је Крстопоклона, јер се верницима износи Часни крст на поклоњење и целивање.

Четврта недеља је Средопосна, јер је на средини поста. Пета се назива Глувна. У току те недеље се не пева, не игра и не свира, а послови се не започињу.

Шеста, Цветна, названа је по цвећу и зеленим гранчицама које су бацане пред Христа при његовом уласку у Јерусалим.

Седма, последња седмица је Страсна или Велика. Најзначајнији дан у тој недељи је Велики петак.

Током ових седам недеља, пости се на води, осим суботом и недељом, када се дозвољава уље и вино. Само на Благовести, 7. и Цвети, ове године 17. априла, дозвољна је риба.

ТопПрес/ Извор: РТС