Српска православна црква данас прославља Светог цара Константина и царицу Јелену
За овај празник се везује верско-историјска прича, али и обичаји.

Празник цара Константина и његове мајке царице Јелене установљен јер је цар Константин Миланским едиктом 313. дао хришћанима слободу вере и окончао њихов прогон, па је црква одлучила да овај римски царски пар прогласила светитељима.

Цар Константин је доласком на трон добио тројицу непријатеља: тиранина Максенција у Риму, Ските на Дунаву и Византију.

Пред окршај са Максенцијем на небу му се указао сјајан крст што је било знак победе. Према његовом наређењу, направљен је велики крст који је ношен пред његовом војском. Борба је као што је небо и најавило, завршена његовим тријумфом.

Константин је одмах 313. године издао Милански едикт, којим је окончан прогон хришћана. А после победе над Византијом, саградио је диван град на Босфору и дао му име Константинопољ. Вера га је стално пратила…

Након што се разболео, јавили су му се апостоли Петар и Павле који су му рекли да га епископ Силвестер крсти. Послушао их је и оздравио.

За Константина се везује и сазивање Првог васељенског сабора у Никеји 325. године- због раздора у Цркви који је изазвала појава јеретика Арија. На Сабору је осуђена јерес, а утврђено православље.

Света Јелена борила се за попут сина за веру Христову. Пронашла је Часни Крст Господњи, саградила цркву Васкрсења на Голготи и бројне цркве на Светој земљи.

Умрла је 327. године, а цар Константин преминуо је 10 година након смрти своје мајке- у Никомидији 337. године. Сахрањен је у цркви светих апостола у Цариграду.

Због имена царице сматра се да је данас важан дан за све женске особе које се зову Јелена.

Обичаји и народна веровања

На данашњи дан, верује се, треба отићи у цркву и запалити свећу за мученике који су свој живот дали у одбрани хришћанства.

Обичај каже да се три пута умијете светом црквеном водицом, и да ћете тако очистити тако тело и излечити се од болести.

За празник се везује и молитва:
За данашњи празник везује се и молитива:“Креста твојего образ на небеси видјев, и јакоже Павел званије не от человјек пријем, во царјех апостол твој Господи, царствујушчиј град в руцје твојеј положи: јегоће спасај всегда в мирје, молитвами Богородице, једине человјекољубче. Амин!“

ТопПрес/ Извор: Информер. рс