Tanjug vaskrsTanjug vaskrs

Православни хришћани у више од 60 земаља света, укључујући Србију, славе данас Васкрсење Христово.

Ускрс по Јулијанском календару славе Руска, Српска, Грузинска, Константинопољска, Грчка, Бугарска, Јерусалимска и друге православне цркве.

Ускрс је највећи и најрадоснији хришћански празник јер суштина хришћанског учења означава Христово васкрснуће из мртвих као победу вере и живота над смрћу.

На Ускрс се скидају олтарске двери да би се тиме показало да је Исус Христ ускрснућем победио смрт и отворио рајска врата.

Људи се за овај празник поздрављају са „Христос васкрсе” и „Ваистину васкрсе”. Цела недеља празника зове се Светла недеља и тада се певају радосне црквене песме.

Припреме за Ускрс традиционално почињу на Велики четвртак, а настављају се Великим петком у знак сећања на дан када је Исус Христ распет на крсту на Голготи.

Пошто је то за хришћане дан велике жалости, он се обележава строгим постом, уздржавањем од било каквог весеља и прослава. На Велики петак фарбају се јаја, највише црвеном бојом која симболизује Исусову крв.

Патријарх српски Иринеј са архијерејима СПЦ честитали су Васкрс свим хришћанима који овај празник славе по Старом календару и у Посланици поручили да нема данас човека, био он верник или неверник, који не би желео бар за тренутак да учествује у истинској радости, али да тог мира и радости нема ниоткуда.

„Свуда безизлаз, душа опатуљена у личним тежњама и жељама које происходе из самољубља и саможивости, што доводи до духовне смрти која има за последицу бесциљност и немарност за вечно спасење”, поручује се у Васкршњој посланици СПЦ.

Сведоци смо, истиче се, свеопштег отуђења и раздора, најпре у самој породици, где је заједница међу супружницима све нестабилнија, а међусобно непоштовање родитељâ оставља неизбрисиву рану на дечјим душама.

СПЦ је позвала своју духовну децу да поштују и чувају светињу брака, јер је он, поручују, темељ здраве и неразориве породице.

„Чувајте у љубави тајну живота коју је осветио сам Бог. Искрена верност и узајамно праштање нека красе сваку нашу породицу која је домаћа Црква”, поручио је патријарх.

Председник Србије Александар Вучић упутио је ускршњу честитку свештенству и верницима Српске православне цркве у којој је подсетио на непролазне вредности православне вере – љубав, праштање, толеранцију, мир, међусобно уважавање и разумевање.

Честитку патријарху српском Иринеју, свештенству и грађанима за Ускрс је упутила и премијерка Ана Брнабић, као и други званичници.

ТопПрес/ Извор: Танјуг