Српска православна црква и верници данас славе Петровдан, празник посвећен светим апостолима Петру и Павлу.

Свети апостоли Петар и Павле сматрају се првим проповедницима и учитељима новозаветне вере, а заслужни су за крштење првих верника и њихово превођење у хришћанство.

Свети апостол Петар био је рибар и први је од ученика јасно изразио веру у Исуса. Према предању, после једне његове беседе у Јерусалиму у хришћанство је прешло око 3.000 људи. Лечио је болесне, ваксрсавао мртве, чак су се од сенке његове исцељивали болесници.

По заповести цара Нерона Петар је осуђен на смрт. Распет је на крсту, али главом надоле јер је сматрао да је недостојан да буде погубљен на исти начин као Христ.

Свети апостол Павле прво је био фарисеј и прогонио хришћане, али је потом прихватио хришћанство и постао један од највећих проповедника. Погубљен је у Риму, у време цара Нерона, кад и апостол Петар.

Према народној традицији празновање Петровдана започиње вече пре, када се пале лиле, буктиње од младе коре дивље трешње или брезе на местима где се народ окупља, на трговима и раскршћима, а симболишу некадашње прогоне хришћана.

Петровдан многе српске породице славе као крсну славу.

ТопПрес/ Извор: Танјуг