foto- tanjug- oksana - toskicfoto- tanjug- oksana - toskic

Српска православна црква обележава данас Побусани понедељак, односно „Васкрс за мртве“, дан када се уређују гробови преминулих и када се на гробља износе фарбана јаја. То је први понедељак након Васкрса.

Побусани понедељак је први дан после Томине недеље или девети дан од Васкрса. Тога дана жене одлазе на гробље, чисте гробове од корова, окопавају и побусавају бусењем свеже зелене траве. Истовремено, деле сиротињи храну коју су за ту прилику донеле на гробље “за душу” покојника.

У неким местима на гробове се износе и васкршња јаја, која се стављају на гробове уз поздрав “Христос васкрсе”. Понегде се та јаја и туцају у споменик.
Сматра се да су овај обичај у Србији настао од руског обичаја, Радоњице.

Овим прадавним обичајем се исказује љубав и поштовање према умрлим сродницима, са којима се на тај начин дели радост Васкрсења Христовог и победе над смрћу. На крају се преостала јаја поделе сиротињи.

Верује се да је овај обичај најпре настао у крилу руске цркве одакле је дошао и у наше крајеве, али нема јасних доказа од када датира традиција обележавања овог дана.

Наиме, „ваља се“ да се данас на неком погодном месту окупе пријатељи, да се игра, пева и забавља. Треба уплести неколико венчића од врбових грана и носити их у коси, а ко се кроз венац пољуби постаће побратим/посестрима за ту годину. Или тако бар народ верује.

У Србији, претежно у војвођанским селима, се задржао обичај поливања девојака на ускршњи понедељак. Наиме, млади момци обилазе фијакерима или каруцама девојке у селу и са собом воде тамбураше или сами свирају, али носе кантицу или ћуп помоћу којег ће полити девојку.

Симболично, поливање водом представља спирање пређашњих девојачких греха, а то такође подсећа и на то како је Исус својим апостолима опрао ноге. Поред тога, сматрало се да што више неки момак полије девојку, значи да је већа шанса да ће је запросити.

Након тога, девојка их служи фарбаним јајима, колачима и вином, а понекад заигра с њима и коло. На ускрсни понедељак се настављају гозбе и весеља, али како је дан раније предвиђен за најужу породицу, овог дана се угошћавају кумови, родбина, пријатељи.

Такође, треба уплести неколико венчића од врбових грана и носити их у коси, а ко се кроз венац пољуби постаће побратим/посестрима за ту годину. Или тако бар народ верује.

О Побусаном понедељку је писао још Вук Караџић у свом речнику у коме каже да се код Срба овај понедељак зове и „Ружичало“ јер људи тада поред гробова саде ново цвеће (руже, па одатле „ружичало“), али и „Дружичало“ јер у народу постоји обичај да се на данашњи дан момци и девојке окупљају и друже.

Молитва за упокојене

На гробљу се данас изговара и молитва за упокојене како би пронашли свој мир и настанили се у рају.

Помени, Господе, оце и браћу нашу уснуле у нади на васкрсење у живот вечни, и све упокојене у побожности и вери, и опрости им свако сагрешење, хотимично и нехотимично, што сагрешише речју, или делом, или мишљу.

И усели их у места светла, у места свежине, у места одмора, одакле одбеже свака мука, жалост и уздисање, где гледање лица Твога весели све од века свете Твоје. Даруј им царство Твоје и учешће у неисказаним и вечним Твојим добрима, и наслађивање у Твом бесконачном и блаженом животу.

Јер си Ти живот, и васкрсење и покој уснулих слугу Твојих, Христе, Боже наш, и Теби славу узносимо са беспочетним Твојим Оцем и Пресветим, и Благим, и животворним Твојим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин.

ТопПрес/ Извор: Телеграф.рс