Српска православна црква (СПЦ) данас слави Савиндан којим се обележава успомена на Светог Саву, српског просветитеља и првог српског архиепископа из 13. века.
Празник Светог Саве један је од највећих храмовних и породичних празника, светкују га многе занатлије, а проглашен је и за школску славу.

Свети Сава (по рођењу Растко Немањић) био је рашки племић из владарске породице Немањића, утицајни дипломата и први српски просветитељ и архиепископ аутокефалне српске жичке архиепископије, дипломата, законодавац, књижевник и ходочасник.

Умро је 27. јануара 1236. у Трнову (Бугарска) и тај дан је црква установила као празник којим се обележава успомена на његов живот и дело.

Почетком 19. века спевана је позната Химна Светом Сави.

Савиндан се обележава у знак сећања на српског просветитеља и утемељивача образовања, првог српског архиепископа, законописца.

Први писани траг о школској прослави Савиндана је из 1734. године када је обележен у Сремским Карловцима.

Кнез Михаило Обреновић донео је наредбу о школској прослави дана Светог Саве у Србији, што је било регулисано законом од 13. јануара 1841. године. Слава је у то време уведена и на Лицеј, а од 1864. године на Универзитет.

У школе је, после више деценија паузе након Другог светског рата, поново враћена 1989. године.

Растко Немањић је у Никеји 1219. од византијског цара Теодора Ласкариса и васељенског патријарха Манојла и Харитопула издејствовао аутокефалност (самосталност) српске цркве и српску архиепископију, за чије је средиште одредио манастир Жичу.

Принц Растко, чије је монашко име Сава, живео је од 1169. године (по другим подацима рођен је 1175. године), до 1236. године и био је најмлађи син српског жупана Стефана Немање.

Преминуо је у тадашњој бугарској престоници Трнову 25. јануара 1236. године, на повратку из ходочашћа у Јерусалим, после једне дипломатске мисије за Бугарску архиепископију.

Према записима из тог времена, глас о смрти Растка Немањића стигао је у Србију два дана касније, 27. јануара.

Његове мошти су из Трнова пренете и сахрањене у манастиру Милешева 1237. године. Мошти је спалио Синан Паша 1594. године на Врачару. На том месту налази се спомен храм посвећен Светом Сави.

ТопПрес/ ГЗС