Топола – Православни верници прослављају данас Свету Петку заштитницу жена. Широм Србије налазе се извори који су посвећени њој и за које се верује да имају исцелитељске моћи. Један такав извор налази се у селу Винча, на девет километара од Тополе.

„Извор је откривен 1935. године до тада се врло мало знало за њега. Прича се да је један дрвосеча секао шуму и посекао се на тестеру, рану је опрао на овом извору и од тада се верује да је вода лековита и да има исцелитељске моћи. Из године у годину све више људи долази, ми мештани смо одрадили доста тога, наткрили смо извор, 2013. године је свештеник и освештао ово место, средили смо пут, поставили знакове, урадићемо још, јер ово место је за нас веома важно и све више људи долази овде по спас“, каже за ТопПрес Зоран Костић, мештанин села Винча.

Зоран Костић, фото: ТопПрес

На десетине житеља овог села дошло је јутрос по лековиту воду, а једна мештанка нам објашњава да се и сама уверила у лековитост воде.

„Мојој кћерки су бубуљице са лица нестале после умивања са овом водом, а и ја сам имала посекотину од тестере на руци и после неколико прања ране са овом водом рана је зарасла. Причају да је и позната глумица овде долазила и излечила карцином дојке, добра је вода за женске болести а помаже и код болова у желуцу“, прича нам Љиљана Селаковић.

Љиљана Селаковић, фото: ТопПрес

Село Винча, надалеко познати воћарски крај лежи на неколико извора и сваки од њих има своју историју постанка.

„Најпознатији је извор Видинац, сматра се да је баба Вида дошла са Рудника, преселила овде своју породицу и од тад је почело да се насељава село. Шаревац  и још познатији  Царевац изградњу чесме је помогао краљ Александар Карађорђевић и сматра се да је та вода једна од најздравијих у Србији, има још мањих извора и зато се село и насељавало због бројних извора“, прича нам Мирко Радовановић заменик председника општине и сеоски учитељ.

Мирко Радовановић, архивска фотографија/ ТопПрес

Бројни донатори помогли су и учествовали у радовима око извора Свете Петке. Иако је ушушкан дубоко у шуми, није запуштен и заборављен, јер једно је сигурно да љубав и вера чине чуда.

ТопПрес