Данас је Свети Јован, Јован Главосек, празник који Српска православна црква званично обележава као Усековање главе Светог Јована Крститеља. Успомену на смрт пророка, претече и крститеља Светог Јована обележавају сви православни хришћани а Српска православна црква овај празник сврстава и међу славе.

Свети Јован се слави и 20. јануара (по грегоријанском календару), као знак поштовања према свецу који је крстио Исуса Христа.

На дан Светог Јована избегава се било какав рад, напољу и у кући. Народ се окупља у храмовима на литургији, Срби посте а деци се не даје ништа црвено – јабука, парадајз, бресква и грожђе.

Једини рад који се препоручује је брање лековитих трава – кантариона, нане, коњске чубуре и линцуре. Нарочито је добро набрати кичице, хајдучку траву, цвет од липе, дрен, шипку, оскорушу и мале зелене лубенице. Сматра се да ће ове биљке донети срећу свакој породици, а оне су и народни лекови за лечење многих болести.

У Црној Гори се сви дани на које пада усековање проглашавају за варовне у тој години.

На варовни дан нарочито се поштују народни видари, берачи лековитих биљака и људи који бајају, јер се верује да они имају велике моћи у варовне дане. Варовног дана не ваља ништа почињати јер народ каже да послови започети у варовне дане неће бити срећни.

Херцеговци на Светог Јована не раде теже послове и строго пазе да не раде ништа око семења. Воде рачуна на који је дан пало усековање и у току целе године избегавају да тог дана имају било шта са семеном.

Шта кажу свете књиге

У хришћанском свету се обележава као дан када је освештана црква коју су на гробу Светог Јована Крститеља подигли цар Константин и царица Јелена.

Овом приликом подсећа се на страдање Светог Јована, коме је, по наређењу израелског цара Ирода Антипа, глава одсечена и на тањиру донета царевој пасторки, играчици Саломи.Свети Јован је, по предању, пример чврсте и непоколебљиве вере, поштења, одважности и истинољубивости. Био је то и узрок његовог страдања, јер је јавно говорио о неморалу цара Ирода који је живео у греху са својом снахом Иродијадом, мајком Саломе.

Јован је осудио и јавно разобличио Ирода зато што је отерао своју закониту супругу, кћерку арапског цара, убио свог брата Филипа и узео његову жену.

Приликом прославе Иродовог рођендана Салома је одиграла свој плес, после којег јој је Ирод понудио да тражи шта год хоће. Она је, на наговор мајке, затражила главу Светог Јована.

Иродијада је захтевала да се свецу одруби глава и покопа одвојено од тела, у страху да Свети Јован не васкрсне.

Дан Усековања верници проводе у молитви и строгом посту.

ТопПрес/ Извор:  Мондо.рс