Српска православна црква и верници обележавају два празника, посвећена Светом апостолу и јеванђелисти Луки и Светом Петру Цетињском. Јеванђелиста Лука, Грк по рођењу, пре крштења незнабожац, један је од апостола. По занимању лекар, био је изузетно образован, са великим даром за сликарство. Насликао је три иконе Богородице са Христом које су постале узор свим каснијим иконама мајке Божије, па се сматра оснивачем хришћанског иконописа.

Хришћанство учи и да је писац трећег Јеванђеља Новог Завета, око 60. године. Пратио је апостола Павла на мисионарским путовањима, а касније је и сам проповедао. У 84. години мучно је страдао за веру.

Празник је у нашем народу познат као Лучиндан и честа је крсна слава. Обично се каже: „иде Лука-ето вука“ или „свети Лука снег до кука“, најављујући зиму и снегове. Зато се ваља што пре припремити.

Према богослужбеном календару Српске православне цркве, овај дан није обележен као заветни, већ је као „црно слово“ сврстан у празнике од значаја за суштину цркве.

Као свог заштитника славе га и образовне установе, међу којима је и Академија Српске православне цркве за уметност и конзервацију. Поштује се и као заштитник медицине и фармације, болница и апотека, лекара, фармацеута и болесника.

На Светог Луку концима се опасују торови да вукови не би давили стоку. У јужној Србији се по првом госту који уђе у кућу на Лучиндан гата каква ће зима или година бити.

У Црној Гори кажу да је дуга на небу појас Светог Луке и да, уколико је видите, то значи да свети Лука моли бога за нас.

Данас не смете да будете преки и нервозни јер је Свети Лука био благ и миран, увек помагао људима.

Успомена на Светог Петра Цетињског

Српска православна црква слави данас и Светог Петра Цетињског, који је живео крајем 18. и почетком 19. века у Црној Гори. Митрополит и господар Црне Горе постао је 1782. године.

Посебно се поштује због победе над Наполеоновом војском у Боки и Далмацији. Живот је посветио борби против непријатеља и помирењу завађених прелема.

Његове чудотворне мошти почивају у Цетињском манасти

ТопПрес/  Извор: РТС