Данас је Свети Лука, апостол и јеванђелист, сведок Христових чудеса и пратилац апостола Павла. Српска православна црква обележава данас и Светог Петра Цетињског.

Свети Лука рођен је у Антиохији. У младости је изучио грчку филозофију, медицину и живопис, односно црквено зидно сликарство.

Срео је Исуса и кренуо за њим, видео је васкрслог Господа, и по силаску Духа Светога, са апостолом Павлом преводио је у веру незнабошце.

На молбу хришћана написао је Јеванђеље око 60. године. После смрти апостола Павла, проповедао је по Италији, Далмацији и Македонији, Херцеговини, Црној Гори, Албанији…

Живописао је три иконе Богородице и иконе апостола Петра и Павла, због чега се сматра оснивачем хришћанског иконописа.

И у дубокој старости наставио је да пише, путује и проповеда. У 84. години, мученички је пострадао за веру у Теби.

У време цара Констанција мошти овог светитеља пренете су у Цариград. Лучиндан, како га називају, честа је крсна слава. Каже се – „иде Лука – ето вука“ или „Свети Лука снег до кука“, јер почиње време зиме и снегова.

Слави се и као исцелитељ и заштитника појединих заната. Свети Петар Цетињски, живот посвећен свом народу Данас је и Свети Петар Цетињски.

Био је познат по скромном и честитом животу, који је витешки посветио своме народу, борећи се да измири завађена племена и одбрани земљу од спољних непријатеља.

Његове мошти почивају у манастиру на Цетињу.

ТопПрес/ Извор: РТС