Данас је Свети Мрата: Ово је дан када по јутру знамо каква нас зима чека

Данас је Свети Мрата: Ово је дан када по јутру знамо каква нас зима чека

Српска православна црква и њени верници 24. новембра славе Светог краља Стефана Дечанског, који се у народу назива још и Мратиндан.

Стефан Урош III Немањић (1276-1331) је био син краља Милутина и отац цара Душана. Отац је наредио да га ослепе, а син да га у старости удаве.

При ослепљењу јавио му се свети Никола у храму на Овчем пољу и обећано му је да ће му вратити вид.

– Стефане, не бој се, ево твојих очију на моме длану, у своје време ја ћу тих их вратити – рекао му је.

Пет година је свети Стефан провео у Цариграду као заточеник у манастиру Сведржитеља. Својом мудрошу, трпељивошћу, подвигом и благодушношћу изазивао је дивљење и монаха и целог Цариграда.

Када је прошло пет година свети Никола чудотворно је вратио вид ослепљеном краљу Стефану који је потом саградио храм Високи Дечани.

Свој век је проживео као праведник и мученик и тако га и скончао 24. новембра 1336. године. Заједно са светим Савом и кнезом Лазаром чини тројство најмудријих, најпожртвованијих и најблагороднијих личности и светитеља које је дао српски народ.

У народу, посебно у источној Србији, постоје интересантни обичаји повезани с овим празником који потичу из паганских времена.

По једном, на Мартиндан су Стари Словени славили култ вука који је истовремено моћан противник и заштитник од демона. Тако је настало веровање да 24. новембра Свети Мрата сазива све вукове и одређује им колико оваца од којег домаћина смеју да поједу те зиме тако да никоме не нанесу превелику штету.

Отуд и обичај да се овце не изводе на овај дан из тора.

Такође, постоји и изрека: „Свети Мрата, снег за врата“, којом је означен почетак зимског, хладног и снежног периода године.

Према веровањима у појединим деловима Србије, ако на данашњи дан домаћин прихвати кућне послове на себе, укућанима ће кренути набоље, али ако се понаша размажено и негодује, година ће бити лоша.

У овим данима ништа се не даје из куће, не преде се вуна и ништа се не пере. Кројачи и обућари одмарају, а жене не раде ручне радове.

Постоји веровање ако је на Мратиндан магловито време, зима ће бити променљива. Ако је дан сунчан и ведар, зима ће бити мразовита.

Уколико имате било какав проблем са очима, данас би требало да се помолите овом свецу, изговарајући ове речи:

– Теби, богославни Великомучениче, изврсноме заштитнику, приноси победне и благодарне песме Црква, коју ти избављаш од зала. И ти, имајући слободу пред Богом, ослобађај нас од свих опасности, да ти кличемо: Радуј се, краљу Стефане, мученика украсе!

ТопПрес/ Извор: Телеграф.рс